Allikas: Pyongyangil puudub võimekus paigaldada raketile tuumalõhkepea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea demonstreeris relvastust sõjaväeparaadil.
Põhja-Korea demonstreeris relvastust sõjaväeparaadil. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreal ei ole veel võimekust välja arendada tuumalõhkepead, mis oleks raketile paigaldamiseks piisavalt väike, ütles USA ametnik täna, lükates ümber Ühendriikide sõjaväeluure hiljutises raportis esitatud väited.

«Ma ei usu, et neil on võimekus tuumalõhkepead väiksemaks muuta, asetada see raketile, lahendada raketi väljatulistamise ning Maa atmosfääri taassisenemise tehnilised küsimused ning suuta see sihtmärgile suunata,» lausus ametnik Soulis ajakirjanikele.

Pyongyang on kuulutanud, et riik katsetas veebruaris muuhulgas senisest pisemat ja kergemat lõhkepead, vallandades spekulatsioonid selle kohta, et stalinistlikul riik võib olla välja arendanud tehnoloogia raketile paigaldamiseks piisava suurusega lõhkepea väljatöötamiseks.

Ühendriikide sõjaväeluure väitis hiljutises raportis, et Põhja-Koreal võib olla õnnestunud töödelda tuumalõhkepea piisavalt väikseks, et see raketile paigutada.

USA ametniku sõnul näitas Washingtoni otsus kaasata märtsis ja aprillis Lõuna-Koreaga peetud ühisõppustele strateegilised pommitajad B-52 ja B-2, et Ühendriigid on pühendunud Lõuna-Koreale antud tuumagarantiile.

«Soulil ei ole vajadust välja arendada iseseisvat tuumaheidutuse võimekust, sellega kaasneks väga suur vastutus. Iseseisev tuumavõimekus toob endaga kaasa suuremaid probleeme, kui on algselt ilmne. USA on endiselt suuteline Lõuna-Koreale pakkuma seda, mida me nimetame laiendatud tuumaheidutuseks,» kinnitas ametnik.

Viimastel kuudel on sõjalised pinged Korea poolsaarel jõudnud haripunkti Põhja-Korea apokalüptiliste ähvarduste tõttu, mille põhjuseks on USA ja Lõuna-Korea ühisõppused, milles Pyongyang näeb provokatsiooni.

Lõppeval nädalal on olukord mõnevõrra rahunenud, kuna iga-aastased maismaaõppused lõppesid aprilli lõpus ja USA kaitseametnike sõnul viis Põhja-Korea kaks keskmaaraketti stardiplatvormilt ära.

Põhja-Korea viis veebruaris läbi kolmanda tuumakatsetuse, detsembris viis Pyongyang enda sõnul orbiidile vaatlussatelliidi, kuid rahvusvaheline üldsus mõistis selle hukka kui varjatud ballistilise raketi katsetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles