Kaitseteenistusalased kuriteod on hüppeliselt tõusnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseteenistusalased kuriteod on tänavu esimese nelja kuuga mullu sama ajaga võrreldes hüppeliselt tõusnud, kusjuures peamiselt on tegemist väeosast omavolilise lahkumisega.

Kui tunamullu registeeris kaitsevägi nelja kuuga kaks ning mullu samuti kaks omavolilist väeosast lahkumist, siis tänavu on selliseid juhtumeid olnud juba 15. Lisaks on tänavu registreeritud ka kaks käsu täitmisest keeldumist ning üks omavoliline teenistuskohast lahkumine koos relvaga, samas kui möödunud kahel aastal polnud ühtegi sellist süütegu.

Mullu ja tänavu esimese nelja kuuga on kohus langetanud süüdimõistva otsuse 12 väeosast omavoliliselt lahkunud isiku suhtes, kellest seitse olid ajateenijad ning viis tegevteenistuses olevad kaitseväelased. Kõik süüasjad lahendas kohus kokkuleppemenetlusega, kusjuures ühelegi süüalusele ei määratud reaalset vanglakaristust.

Viiele kohtualusele määras kohus kuni kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse ning seitsmele veelgi lühema tingimisi vanglakaristuse. Sundraha suurus nende kuritegude puhul on 6525 krooni, kusjuures kolme ajateenija osas vähendas kohus seda kohtualuse kehva majandusliku olukorra tõttu 3000 kroonile.

Käsu täitmisest keeldumise paragrahvi järgi on Eesti kohtud seni mõistnud süüdi vaid ühe isiku ning selle otsuse tegi tänavu Viru maakohus. Tegemist oli kaitseväelasega, kes keeldus väeosa territooriumil lund koristamast ning hiljem ka kaitseväe sõidukit hooldamast, ning kohus karistas teda aastase vangistusega, millest reaalsele kandmisele kuulus üks kuu.

Aastatel 2004-2008 ning tänavu nelja esimese kuuga on kokku registreeritud 79 kaitseteenistusalast kuritegu. Kui karistusseadustik näeb ette kokku 19 kaitseteenistusalase kuriteo liiki, siis süütegusid neist on registreeritud kaheksa puhul. 63 juhul on olnud tegemist omavolilise teenistuskohast lahkumisega, kuuel juhul teenistusalase lohakusega, kolm korda on tulnud ette käsu täitmisest keeldumist, kaks korda vägivalda tegevteenistuses oleva isiku suhtes ja väejooksu ning kolmel korral on tegemist olnud muude kaitseteenistusalaste süütegudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles