Julgeolekuasutuste kuritarvitused hoiab ära kodanikuühiskond

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tallinnas toimuva Euroopa Liidu julgeolekuasutuste järelevalvekomisjonide konverentsist osavõtjate kinnitusel on kindlaim kaitse kuritarvituste vastu tugev kodanikuühiskond.

Demokraatlikes lääneriikides on julgeolekuteenistused endiselt allutatud ühiskonna kontrollile ning võimu koondumist salateenistuste kätte pole täheldatud, kinnitasid Tallinnasse kogunenud Euroopa Liidu julgeolekuasutuste järelevalvekomisjonide liikmed, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Me saame hoida silma peal meie julgeolekuteenistuste tegevusel ja hoida tasakaalu inimõiguste ja julgeoleku tagamise meetmete vahel,» ütles Saksamaa Liiduvoliniku büroo Frankfurt am Oderi osakonnajuhataja Rüdiger Sielaff.

Pärast 11. septembri terrorirünnakuid on sagenenud kriitika ka lääneriikide julgeolekuteenistuste pihta. Kriitikute meelest on need tihti oma võimupiire ületanud ja kodanike vabadused läänemaailmas on viimaseil aastail oluliselt vähenenud.

Konverentsil külalisena viibinud USA Rahvusvaheliste Rakendusteaduste Korporatsiooni analüütiku, pikka aega Luure Keskagentuuris töötanud Frank Sparhawki sõnul on kriitika puhul tihti tegu ülereageerimisega. Sparhawk tuletab inimestele meelde, et kõige paremini saavad nad end salateenistuste võimaliku omavoli eest kaitsta aktiivselt ühiskonnaelus osaledes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles