Õhuväe ülem: poolakad osalevad Kevadtormil oma initsiatiivil

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna saabus Ämari lennubaasi kolm Poola lahinglennukit  SU-22, mis toetavad maaväge õppusel Kevadtorm.
Täna saabus Ämari lennubaasi kolm Poola lahinglennukit SU-22, mis toetavad maaväge õppusel Kevadtorm. Foto: Toomas Huik

Täna saabus Ämari lennubaasi kolm Poola lahinglennukit, mis toetavad maaväge õppusel Kevadtorm. Õhuväe ülem Jaak Tarieni sõnul osalevad poolakad õppusel väga hea meelega ja see toimub nende initsiatiivil.

Täna kella 13-14 vahel saabusid Ämari lennubaasi kolm Poola lahinglennukit ja transpordilennuk, mis tõi Eestisse hooldusmeeskonna ja varustuse.

Õhuväe ülem Jaak Tarien seletas, et poolakad tulevad toetama Eesti kaitseväe iga-aastast õppust Kevadtorm.

«Kui varem on Poola osalenud väga aktiivselt Balti regioonis NATO poolt korraldatud regionaalsetel õppustel, siis see on esimest korda kahepoolse koostöö raames, kui Poola õhuvägi tuleb siia ja Eesti õhuvägi võõrustab teda,» lausus ta. «Nad toetavad Eesti maaväe aasta suurimat õppust Kevadtorm.»

Kolm lahinglennukit on õhk-maa tuletoetuse spetsialiteediga SU-22. Poolakate varustus toodi kohale transpordilennukiga C-295.

Tarieni sõnul osalevad poolakad õppusel väga hea meelega.

«Võib öelda, et see oli isegi nende initsiatiiv teha ühisõppus,» lausus õhuväe ülem. «Kaks aastat tagasi külastas Eestit Poola õhuväe ülem, eelmisel aastal külastas Poola kaitseväe juhataja ja nendel kohtumistel tekkinud mõtted saavad nüüd teoks.»

Tarien rääkis, et Kevadtorm toimub seekord Harjumaal ja lennukid lendavad sinna, kus lahingtegevus parasjagu toimub. Täpsustama ta ei soostunud: «Kuna nad lendavad vastase poolele, siis ma ei taha kaitsjatele ette öelda, millal ja kust lennukid täpselt lendavad.»

«Pomme nad ei viska, midagi plahvatavat neil pardal ei ole peale kütuse,» kinnitas Tarien. «Reaalset tulistamist ei toimu, vaid nad teevad koostööd meie tulejuhtidega, kes juhatavad neid sihtmärkideni. Kõik tegevus on imiteeritud ja simuleeritud.»

Poolakad jäävad Eestise kuni õppuse lõpuni. Elavad nad Ämari lennubaasi ühiselamus.

9.-25. maini vältav Kevadtorm viiakse läbi peamiselt kaitseväe keskpolügooni aladel Kuusalu vallas ja Kadrina valla loodeosas. 21.-23. mail liiguvad üksused keskpolügoonilt läbi Tapa, Albu ja Aegviidu valla Anija valda. Õppus hõlmab ka Jõelähtme ja Raasiku valda ning Loksa ja Tallinna linna.

Õppusel osalevad esmakordselt merevägi ning liitlaste üksused Ühendkuningriigist, Belgiast ja Lätist, Leedust ja Poolast.

Kevadtorm lõpeb 25. mail lõpurivistusega Kuusalu staadionil. Tänavu üheteistkümnendat korda toimuvat Kevadtormi korraldatakse igal aastal erinevas Eesti piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles