Galerii: Kevadtormile saabusid Poola õhuväe lennukid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal saabusid Ämari lennubaasi Poola õhuväe kolm Su-22 tüüpi ründelennukit ja transpordilennuk CASA 295, mis tõi kohale lahingulennukite maapealse teenindamise meeskonna ning varustuse.

«Poola lennukite saabumine õppusele Kevadtorm on märk nii NATO riikide omavahelisest solidaarsusest ja ühtsusest kui ka lähedastest liitlassuhetest Poola ja Eesti vahel,» ütles õhuväe staabiülem kolonelleitnant Riivo Valge, kelle sõnul testib Poola õhuväe allüksuse osalus meie võimet vastu võtta sõjalist toetust liitlastelt ning juhtida õhuoperatsioone rahvusvahelises keskkonnas.

«Poola lennuvahendid on Kevadtormil lahinguülesannete täideviijateks, kuid planeerib need lahingülesanded nende jaoks Eesti õhuvägi,» lisas ta.

Poola lennukite meeskonnad tutvuvad reedel õppuse alaga, alates esmaspäevast etendavad nad Kevadtormil koos eesti õhuväelastega ja Scoutspataljoni võitlejatega vastase rolli.

Su-22 on nõukogude päritoluga ründelennuki Su-17 eksportvariant. Need lennukid olid tootmises kuni 1990. aastani ning on mõeldud eelkõige maapealsete objektide hävitamiseks. Nende relvastusesse kuuluvad kaks 30mm kiirlaske suurtükki ning mitmesugused õhk-maa-tüüpi raketid ja pommid. Enese kaitseks on Su-22 relvastatud ka õhk-õhk-tüüpi rakettidega. Su-22 võib lennata ka ülehelikiirusega. CASA C 295 on Hispaania päritoluga keskmise suurusega taktikaline transpordilennuk.

Poola õhuvägi on nüüdisajal läbi tegemas intensiivset moderniseerumisprotsessi. Osaliselt kasutatakse veel Varssavi pakti ajastust pärit nõukogude lahingumasinaid, osaliselt on õhuvägi varustatud moodsate NATO päritolu lennumasinatega. Oma rohkem kui 350 lennumasinaga on Poola õhuvägi arvestatav sõjaline jõud ning etendab olulist rolli Läänemere piirkonnas.

9.-25. maini vältav Kevadtorm viiakse läbi peamiselt kaitseväe keskpolügooni aladel Kuusalu vallas ja Kadrina valla loodeosas. 21.-23. mail liiguvad üksused keskpolügoonilt läbi Tapa, Albu ja Aegviidu valla Anija valda. Õppus hõlmab ka Jõelähtme ja Raasiku valda ning Loksa ja Tallinna linna. Õppusel osalevad ka merevägi ning liitlaste üksused Ühendkuningriigist, Belgiast ja Lätist, Leedust ja Poolast. Kevadtorm lõpeb 25. mail lõpurivistusega Kuusalu staadionil.

Poola õhuväelased lahkuvad õppuselt koju 24. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles