Galerii: Saaremaal Atla sadamas löödi kopp maasse ja kontrolliti vesiehitusmahte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lümanda vald Saaremaal tellis Atla sadama vesiehitusmahtude ülemõõtmise ekspertiisi, et saada selgust ja tuge vaidluses PRIAga.

Nimelt nõuab PRIA vallalt tagasi 38 226 € sadama ehituseks antud toetusest.

2010. aastal veebruaris tehti vallavolikogu istungil otsus, et koha nimeks, kuhu sadam ehitatakse, on Atla sadam. Täna keskpäevaks kogunesid sadamasse PRIA esindajad, vaatluseksperdid ning vallavalitsuse esindajad. Probleemid Atla sadama ehitusega jõudsid ajakirjandusse, kui peatööettevõtja ja sadama projekteerija OÜ Monoliit ja alltööettevõtja OÜ Mert omavahel riidu pöörasid. Edasi laienes tüli Saarte Kalandusse, mis annab heakskiidu projektidele, millele toimub rahataotlus PRIAst. Atla sadama ehituseks saadi raha 382 273 €. Kohale oli valla poolt tellitud ekskavaator, mis kaevas erinavatesse kohtadesse sadama territooriumil neli auku, kontrolliti slipi pindala ja kallet ning mõõdeti üle kaldakai kindlustus.

«Praegu võib öelda, et lauspettust ei ole tehtud ja väikest pettust, seda ei suuda keegi tuvastada. Mina otsiks täna kompromissi ehitaja, valla ja PRIA vahel,» sõnas vallapoolne ekspert Raivo Nurmetu.

Ekspert Teet Sepaste OÜ Ehitusekspertiisibüroost sõnas, et lahtikaevamine temale mingit uut infot ei andnud «Kontrollisin juba teadaolevaid fakte ja eks siis nüüd tuleb vaadata, kuidas edasi liikuda. Kui siin öeldi, et uusi dokumente esitatakse, siis tuleb ju need uuesti hinnata ja vaadata, kas ilmneb mingeid asjaolusid, et senised otsused üle vaadata. Ehitaja peab natuke parandama ja oma informatsiooni täiendama ja eks siin on seda tööd veel ja siin on nagu lastud isevoolu teed minna.» Sepaste lisas, et kõigile ehitajatatele ütleb ta, et paberitöö ei ole nende kiusamiseks, see on ikka asja pärast ja endal on hiljem lihtsam.

Atla sadamat ehitatakse kolmes etapis. Esimeses etapis ehitati kaldakai, slipp, kaldakaikindlustus ja kaks ujuvkaid. Nende tööde eest on ka saadud raha 191 000 €. Teise etapina on ette nähtud kaide lainemurdjate rajamine ja seni on laekunud vaid 56 protsenti rahast. Kolmanda etapi rahalised väljamaksed on tehtud ja osapooltel pretensioone ei ole.

Tänane vesiehitusmahtude ülekontrollimine peaks volikogu esimehe Mart Maastiku sõnul andma selguse reaalsete ehitusmahtude osas. Siis on 20. mail toimuvaks volikogu istungiks olemas materjal, mille alusel otsustada kas ja kellele peaks vaide või nõude esitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles