Venemaa pakub NATO-le Afganistanist taandumise kogemusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalalabadist Kabulisse saabunud Vene sõjaväelased lehvitamas. Foto on tehtud 15. mail 1988. aastal, mis Nõukogude Liit asus oma vägesid Afganistanist välja tõmbama.
Jalalabadist Kabulisse saabunud Vene sõjaväelased lehvitamas. Foto on tehtud 15. mail 1988. aastal, mis Nõukogude Liit asus oma vägesid Afganistanist välja tõmbama. Foto: SCANPIX

NATO-Venemaa nõukogu arutas eile Brüsselis kindralstaapide tasandil julgeoleku tagamise võimalusi Afganistanis pärast rahvusvaheliste vägede (ISAF) lahkumist 2014. aasta lõpuks, ütles Vene kindralstaabi ülema asetäitja kindralpolkovnik Aleksander Postnikov-Streltsov.

«Vene pool tegi ettepaneku korraldada ekspertide tasandil kohtumine, et vahetada kogemusi, mis meil on Nõukogude vägede organiseeritud väljaviimise kohta Afganistanist,» ütles ta ajakirjanikele.

Postnikov-Streltsov lisas, et NATO-lt oodatakse omakorda kogemusi võitlusest Talibaniga ning liitlasvägede koostööst Afganistani liidrite, piirkonnajuhtide ja elanikega.

«Oleks hea teada nende arvamust ja analüüsida nende kogemusi, neid uurida ja kui vaja, ka kasutada,» ütles ta.

Vastuseks küsimusele, mis võiks NATOt Nõukogude vägede Afganistanist lahkumise juures huvitada, lausus kõrge sõjaväelane, et nad on huvitatud paljudest asjadest, muu hulgas sellest, missuguseid poliitilisi, diplomaatilisi, majanduslikke ja sõjalisi samme astuti lahkumiseks valmistudes ja lahkumise ajal ning konfliktijärgsel etapil.

Postnikov-Streltsov avaldas lootust, et kõik need küsimused tulevad põhjalikumalt arutusele 23.- 24. mail Moskvas rahvusvahelisel Euroopa julgeoleku konverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles