Vitsur: eestlaste elu teeb raskeks pidev teistega võrdlemine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Eestlaste elu teeb raskeks asjaolu, et me oleme pannud lati kohta, mida me hästi ei tunne, ja tahtnud olla nagu filmidest või juttudest pärit valge eurooplane, kuigi selliseid inimesi tegelikus maailmas ei ole, ütles LHV panga makroanalüütik Heido Vitsur.

«Tahame või oleme juba mitukümmend aastat tahtnud olla see valge eurooplane, kes on juttudest või filmidest pärit. Selliseid inimesi paraku ei olegi ilmas olemas, aga meie tahame olla ja võrdleme, et me ikka ei ole sellised, teised võrdlevad aga iseendaga ja leiavad, et see on okei,» rääkis Vitsur saates «Foorum», kus arutleti värske inimarengu aruande üle.

Vitsur lisas, et mõnel rahval nõuab rahvuslik uhkus oma maa, kultuuri ja saavutustega rahul ja nende üle uhke olemist, aga meil selline tunne ei domineeri.

«Nii et subjektiivsus on ääretult suur ja seda peab vaatama teiste näitajate ja saavutuste kontekstis, see ongi kõige keerulisem nagu malelaual seisu hindamine, malendid on mõlemal pool ühesugused, aga asetsevad erinevalt, tähendus on teine,» nentis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles