Lõuna-Korea kritiseerib Jaapani «kasutut» Pyongyangi-visiiti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaministri nõunik Isao Iijima (paremal) ja Põhja-Korea välisministeeriumi Aasia osakonna asedirektor Kim Chol-ho Pyongyangis.
Jaapani peaministri nõunik Isao Iijima (paremal) ja Põhja-Korea välisministeeriumi Aasia osakonna asedirektor Kim Chol-ho Pyongyangis. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea kritiseeris neljapäeval Jaapani peaministri nõuniku «kasutut» visiiti Põhja-Koreasse, mis nõrgendab Pyongyangi survestamiseks vajalikku ühisrinnet.

Jaapani peaministri Shinzo Abe nõunik Isao Iijima sõitis Põhja-Koreasse teisipäeval, üllatades nii Souli kui Washingtoni, kes olid seni Tokyoga Põhja-Korea poliitika koordineerimiseks tihedat koostööd teinud.

Lõuna-Korea välisministeeriumi pressiesindaja Cho Tai-young rõhutas, et USA ja tema kahe liitlase töö tandemina peab jätkuma.

«Selles mõttes oli Iijima visiit Põhja-Koreasse meie arvates kasutu,» ütles Cho.

Jaapani peaminister on keeldunud nõuniku reisi eesmärke kommenteerimast, kuid ta on öelnud, et kaaluks kohtumist Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, kui see aitaks lahendada ammust Jaapani kodanike röövimise lugu.

Põhja-Korea riigimeedia teatel kohtus Iijima kolmapäeval valitseva Töölispartei keskkomitee sekretäri Kim Yong-iliga.

Ajakirjanduses on spekuleeritud, et Põhja-Korea püüab soojendada jäiseid suhteid Jaapaniga olukorras, kus sidemed Lõuna-Korea ja USA-ga on tuuma- ja raketikatsetuste tõttu äärmises madalseisus ja isegi liitlane Hiina on Põhja-Korea poole mõnel korral manitsevalt sõrme viibutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles