Osaka linnapea vastas USA kriitikale seoses «lohutusnaistega»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaka linnapea Toru Hashimoto.
Osaka linnapea Toru Hashimoto. Foto: SCANPIX

Osaka linnapea Toru Hashimoto andis täna sõnasõjas USAga vastulöögi viimase kriitikale tema sõjaaegse seksiorjuse teemal tehtud märkuste eest, ning väitis, et Ühendriikide sõdurid kuritarvitasid seitsmeaastase okupatsiooni ajal Jaapani naisi.

Washington nimetas sel nädalal «pööraseks» Hashimoto väidet, et «lohutusnaised», keda sunniti Teise maailmasõja ajal Jaapani sõduritega magama, olid sõjalisest aspektist vajalikud.

«Linnapea Hashimoto kommentaarid olid pöörased ja solvavad,» ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki ning kutsus Tokyot naaberriikidega seda minevikuprobleemi lahendama.

Teise maailmasõja ajal sunniti kuni 200 000 naist Koreast, Hiinast, Filipiinidelt ja teistest riikidest töötama bordellides, kus käisid vaid Jaapani sõjaväelased.

Terava keele poolest tuntud Hashimoto vastas suhtlusvõrgustikus Twitter Washingtoni kriitikale.

«Mingem kohe asja iva juurde. Kui ameeriklased Jaapani okupeerisid, kas nad siis ei kasutanud Jaapani naisi?» esitas ta oma miljonile jälgijale küsimuse. «Ma pean paratamatult osundama, et Ühendriikidest on ebaõiglane kritiseerida vaid Jaapanit, jättes kõrvale oma enda riigi teod,» sõnas Hashimoto, keda on mainitud võimaliku tulevase peaministrina.

USA juhitud liitlasväed valitsesid Jaapanit alates selle alistumisest Teise maailmasõja lõpus kuni 1952. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles