IRLi volikogu koguneb arutama piirileppeid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu asub järgmise kolmapäeva õhtul arutama Eesti ja Venemaa vaheliste piirilepingute sõlmimist.

IRLi peasekretär Tiit Riisalo ütles Postimehele, et koosolekul teevad ettekande Eesti suursaadik Venemaal Jüri Luik ja parlamendi väliskomisjoni juhtiv Marko Mihkelson. Ettekannetele järgnevad tema sõnul volikogu liikmete sõnavõtud.

«Meie eesmärk on see, et IRLi volikogu liikmed saaksid ühemõtteliselt aru, kuhu konsultatsioonide käigus on jõutud ja millised võiksid olla järgmised sammud,» lausus ta.

Tema sõnul sõltub arutelu käigust, kas piirilepingute üle korraldatakse ka hääletus. «Dokumendid said alles sisuliselt valmis ning ka valitsus pole nendega veel tutvunud. Saame targemaks ja siis otsustame, kas me peame midagi otsustama,» ütles Riisalo.

Piirilepingute sõlmimise osas on kriitiline olnud IRLi volikogu esimees, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kelle hinnangul ei ole see praegusel kujul mõistlik ega vasta Eesti huvidele.

«Mina olen jätkuvalt arvamusel, et vale on lähtuda ainult hetkepoliitilisest reaalsusest või lühiajalisest pragmaatilisest perspektiivist. Peame vaatama väga kaugele ning selles kontekstis ei ole Tartu rahulepingu tükeldamine, ENSV piirist lähtumine ning 2005. aastal ratifitseerimise seaduse preambulast taganemine õige,» on ta öelnud. Täna polnud Seeder kommentaarideks kättesaadav.

Seitse kuud kestnud konsultatsioonide käigus lisati 2005. aasta piirilepete tekstile kaks lauset, mille kohaselt reguleeritakse vaid riigipiiri puudutavaid küsimusi ja kinnitatakse vastastikku territoriaalsete nõudmiste puudumist. Piirijoone kulgemist konsultatsioonidel ei arutatud.

Järgmisena peaksid lepingud saama valitsuse nõusoleku, seejärel tuleb need allkirjastada ning siis saab alata ratifitseerimisprotsess parlamendis.

Eesti ja Venemaa välisminister allkirjastasid piirilepped 2005. aasta 18. mail ning riigikogu ratifitseeris need sama aasta 20. juunil. Sama aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi, leides, et riigikogus ratifitseerimisseadusele lisatud preambul võimaldab esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.

Mullu septembri algul teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et Venemaa on valmis alustama taas Eestiga piirilepingute sõlmimise üle kõnelusi, ning oktoobris tegi riigikogu valitsusele ettepaneku alustada Venemaaga lepete sõlmimiseks konsultatsioone.

Eestit esindasid konsultatsioonidel välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Lauri Bambus ja Eesti suursaadik Moskvas Jüri Luik, Venemaa delegatsiooni eesotsas oli Vene välisministeeriumi esimene asevälisminister Vladimir Titov ja 2. Euroopa osakonna direktor Viktor Tatarintsev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles