Seppik: Sinisalu on analüütiline ja tasakaalukas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Arnold Sinisalu on kapo peadirektori kohale hea kandidaat, kuid jutt vajadusest kaitsepolitseid tuulutada on ülepingutatud, leiab endine siseminister ja politseiameti peadirektor Ain Seppik.

«Ma arvan, et Sinisalu on hea kandidaat. Ta on karjääripolitseinik ja tal on kõik eeldused olemas, et kapo peadirektori kohta edukalt täita: ta tunneb süsteemi, tunneb inimesi, on kursis juhtimisotsustega ja ta on töötanud ka mujal, kui peadirektori asetäitjana,» iseloomustas Seppik.

«Ka isikuomaduste poolest on ta sobiv – ta on analüütiline, tasakaalukas (mida vanemaks saab, seda tasakaalukam) ja tal kahtlemata on ka süsteemi sees oma toetajaskond ja see on väga tähtis.»

Seppiku sõnul on keeruline öelda, kas Sinisalu võib pidada parimaks võimalikuks kandidaadiks, sest omal alal on väga head ka kaks ülejäänud kapo peadirektori asetäitjat – Eerik Heldna ja Aleksander Toots.

Sinisalu on analüütiline, tasakaalukas (mida vanemaks saab, seda tasakaalukam) ja tal kahtlemata on ka süsteemi sees oma toetajaskond ja see on väga tähtis.

Heldna on Seppiku sõnul väga perspektiivikas, kuid töötanud kaitsepolitseis vaid mõned aastad ja tema juhiperiood seisab alles ees. «Kaitsepolitsei peadirektori asetäitjad ühel põhialal ehk vastuluures (kelleks praegu on Aleksander Toots – toim.) on aga tavaliselt väga pühendunud spetsialistid, kes minu arvates ei soovigi kunagi esimeseks meheks saada.»

Tuulutamise jutt on ülepingutatud

Kuigi nii ametist lahkuv peadirektor Raivo Aeg kui ka julgeolekuanalüütikud on viidanud vajadusele kaitsepolitseiametit tuulutada ja juhtimisse värsket verd tuua, Seppik seda arvamust ei jaga.

«See jutt käib ju alati – kohe, kui mingi peadirektori koht on, siis arvatakse, et tuulutame seda organisatsiooni, mis tähendab, et toome uued inimesed sisse, kes tegelikult organisatsiooni ei tunne,» ütles Seppik. 

«Räägitakse käärimisest kaitsepolitseis, aga seda on räägitud kogu aeg. Seda, et kapos on tegu käärimisega, ma isiklikult ei usu.»

Seetõttu ei näe Seppik, et kaitsepolitsei järgmine juht peaks ametit muutma asuma. «Selle organisatsiooni lipukiri võiks ikkagi olla konservatiivsus ja traditsioonid. Teist nii tähtsat organisatsiooni, kes Eesti riigi edasikestmist kaitseks, meil tegelikult ei ole ja see on organisatsioon, millega nalja ja eksperimente teha ei saa. Ma arvan, et pigem võiks senine suund jätkuda. Meie kaitsepolitsei maine välismaa kolleegide hulgas on väga kõrge, olen seda ise kogenud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles