Triumfis veendunud härrased

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nemad lähevad homme võidu peale välja: vasakult koreograaf Märt Agu, keskkonnaspetsialist Hugo Tang, teleajakirjanik Imre Kaas, ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Tiit Naarits (võistkonna kapten), jurist Marko Siil ja lavastaja Roman Baskin.
Nemad lähevad homme võidu peale välja: vasakult koreograaf Märt Agu, keskkonnaspetsialist Hugo Tang, teleajakirjanik Imre Kaas, ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Tiit Naarits (võistkonna kapten), jurist Marko Siil ja lavastaja Roman Baskin. Foto: Kanal 2

Tänase telemälumängu «Mis? Kus? Millal?» superfinaali pääsenud maskuliinne kuuik (kus on naised, ah?) usub, et võit televaatajate üle tuleb ülekaaluga 6:3. Saame näha!

Kevadise telehooaja esimälumängu superfinaalis ei lähe kuus meest vastakuti üksnes televaatajatega. Jah, nad on küll üks võistkond, aga ainult üks nende seast – võistkonna parimaks mängijaks valitu – saab auhinnaks 6000 eurot, isegi siis, kui võistkond kaotab.

Kui mängu võidavad vastu tarkade meeskonna ootusi televaatajad, saab parima küsimuse esitaja auhinnaks kristall­öökulli. Kui võidavad targad, nagu nad ise usuvad, läheb öökull nende võistkonna parimale liikmele. Lisaks 6000 eurole. Nii et, nagu laulis ABBA: võitja võtab kõik!

Arter küsis tarkadelt 10 küsimust: mis tekitab saates enim pinget, kes on võistkonna tugevaim lüli, kelle võtaksite võimalusel mõnest teisest võistkonnast finaali seitsmendaks mängijaks, miks on saate võistkondade koosseisus nii vähe naisi, mida peate saate saates oma suurimaks trumbiks, mis vallast te kindlasti küsimusi ei tahaks, kuidas finaaliks võimalikult hästi valmistuda, mis seisuga lõpeb finaalmäng, kui tähtis on teile tulla võitjaks ning milline on seni teie meeldejäävaim võit mälumängus?

Tiit Naarits, Tartu Karlova gümnaasiumi ja Jõgeva gümnaasiumi ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja

1. Mäng on nagu must kast – seda, mis järgmisena juhtub (küsitakse), on peaaegu võimatu ette aimata.

2. Olles küll kapten, pean esile tõstma Hugo Tangi, kes nagu võimas tank võistkonda võidult võidule viib.

3. Jaan Allik. Vähemalt ei ole temaga igav ning teab ka palju.

4. Mälumängudes tervikuna on naisi vähe – intelligentsete naiste (kelle puudust Eestis kindlasti ei ole!) probleemiks on hirm, mis takistab ennast võistlustel või telemängudes proovile panemast.

5. Rahulikkus – edu ei tekita liigset peapööritust, tagasilöögid ei vii musta masendusse.

6. Humanitaarina teen nägusid loodus- ja reaalteadusi puudutavate küsimuste peale.

7. Jagasime meestega Wikipedia tähestiku alusel kuueks lõiguks, igaüks vaatab nädala jooksul oma valdkonnad üle. Peaks piisama.

8. 6:4 meile. Finaalis on kindlasti natuke raskemad küsimused, seega ei saa oma tavapärase skooriga 6:3 arvestada ja loovutame televaatajaile ühe punkti rohkem.

9. Tõestame, et targad väärivad oma nimetust ja finaali pääsenud võistkond vääris sada protsenti oma võimalust.

10. Rohkem kui kümne aastaga olen suutnud koguda päris rikkaliku auhinnakollektsiooni, sealhulgas kuus Eesti meistri tiitlit. Seega olen Allikuga ühel tasemel (välja arvatud see, et minu tiitlid pärinevad märksa uuemast ajast). Ühtlasi saab minu kohta öelda valitsev Eesti meister, sest võitsin hiljuti koos Arko Oleskiga tiitli paarismängus.

Marko Siil, jurist

1. Väga suurt pinget pole ma meie võistkonna kahes mängus kogenud. Võib-olla ainult esimeses mängus tekkinud olukord, kus andsime järjest valesti kaks kiirvastust ning jäime taha 1:3, tekitas natuke ärevust. Tavaliselt on keegi meeskonnast peaaegu kohe välja pakkunud loogilise vastusevariandi ning suuremaid vaidlusi pole tekkinud.

2. Tugevaimaks lüliks on osutunud Hugo Tang, kelle eeliseks on kindlasti ka kõige pikemaajalisem mälumänguri kogemus. Lisaks loomulikult üldine kõrge teadmiste tase.

3. Eelistaksin Andrei Korobeinikut, kes näitas suurepäraseid teadmisi erinevatest valdkondadest.

4. Paraku pole ka tavapärastel mälumängudel õrnema soo esindajaid kuigi palju võistlemas näha. Seda põhjust on raske pakkuda, ju siis pole tegemist nii huvipakkuva ajaviitega.

5. Kuigi võistkond moodustus alles saate jaoks, on meie sisekliima väga hea. Esialgsed nn proovimängud liigset optimismi ei tekitanud. Vast ei olnud meie võistkonna ootused hooaja alguses ka nii kõrgel kui mõnel konkurendil. Eelvoor ja poolfinaal õnnestus läbida oluliste kadudeta. Ka olukordades, kus järjestikku kolmele küsimusele õiget vastust ei leitud, ei tekkinud suurt paanikat.

6. Eks teatud järeldusi selle kohta saab teha eelmiseid mänge analüüsides ja järelvaadates.

7. Ühe nädalaga pole võimalik imet teha, vaim tuleb lihtsalt ergas hoida.

8. Samasugune tulemus kui veerand- ja poolfinaalis ehk 6:3 meie kasuks oleks suurepärane, tahaks ju finaalis vähemalt samaväärset taset hoida.

9. Superfinaali, kuhu jõudmiseks tuli alistada nii televaatajad kui ka kanged konkurendid, tahaksime kindla peale võita – milleks siis eelnev pingutus?

10. Arvan, et selleks oli telemäng «Kes tahab saada miljonäriks?», kus mul õnnestus ära vastata 12 küsimust ning võita 125 000 krooni.

Hugo Tang, vee- ja pinnaseuuringute spetsialist

1. Enim pinget tekitab ikka noole liikumise jälgimine, mis välja peale see pidama jääb, ja siis küsimuse ettelugemine.

2. Eks võistkond on just nii tugev, kui tugev on kapten. Tema otsustab, mis on õige vastus. Nii et Tiit Naarits.

3. Meil on väga maskuliinne seltskond, nii et seitsmes mängija peaks olema kindlasti naisterahvas – miks mitte näiteks Kadi Liis Saar Alliku meeskonnast.

4. See küsimus tuleb küll esitada võistkondade koostajale. Aga Eesti mälumängus ongi naisi vähe, ju on nad liiga pragmaatilised, et tegeleda argielus kasutute faktide uurimisega.

5. Minu suurim trump on mängitud kahe mängu põhjal ilmselt kiire mõtlemine. Aga sellega kaasneb ka suurem oht eksida.

6. Mulle on kõige kardetavamad spordiküsimused.

7. Ega selle aja jooksul midagi targemat teha saa, kui päevasündmustega kursis olla. Päev enne saadet tuleb kasuks füüsiline trenn ja vahetult enne saadet ei ole hea palju süüa – muidu läheb veri aju asemel makku.

8. Statistika põhjal 6:3 meie kasuks. Hea küll, arvestades Supervälgu sektori lisandumist – 6:4 meie kasuks.

9. Kõige tähtsam oli muidugi finaali pääsemine. Loodan, et me kergendustundest ennast liiga lõdvaks ei laseks. Kaotada viimases mängus tõesti ei taha.

10. Eesti esivõistlustel ei ole kolmandast kohast kõrgemaid kohti saanud, nii et need parimaks mängijaks tunnistamised selles telemängus ongi kõige meeldejäävamad. Pluss Lätimaal kolmanda koha saamine.

Märt Agu, Tallinna Tantsuakadeemia kunstiline juht, koreograaf

1. Ei ütleks, et saade pinget tekitab, pigem on väga mõnus ning asjalik õhkkond.

2. Kapten Tiit Naarits, sest tema on see, kes otsustab, kes vastab küsimustele, ning tema kindlameelsus on viinud meid superfinaali.

3. Andrei Korobeinik on jätnud väga sümpaatse mulje.

4. Võib-olla saate tegijad ei ole sellele lihtsalt tähelepanu pööranud.

5. Enda trumbiks pean küsimustele vastamisel loovat lähenemist.

6. Kuigi numbrid ja matemaatika mulle väga meeldivad, siis aastaarvud võivad komistuskiviks saada ehk siis lühidalt – ajaloo küsimused.

7. Viimase nädalaga enam suurt midagi teha ei anna, finaalis tuleb rakendada kõike seda, mis on varem omandatud.

8. Tulemusega 6:3 saime superfinaali ja et oleks edasiminek, siis mängu võidavad targad seisuga 6:2.

9. Oluline on see, et meie võistkond on superfinaalis ja me anname seal endast parima. Võidust tähtsam on kogemused ja teadmised, mis sellest saatest on saadud.

10. Kodus televiisori ees tundub kõik lihtne ja kõikidele küsimustele on vastused olemas, aga otse-eeter on hoopis midagi muud. Kindlasti on minu suuremad võidud kõik veel ees.

Imre Kaas, Kanal 2 politseisaate «Krimi» toimetaja

1. Ilmselt on pingelisim see hetk, mil vastamiseks mõeldud üks minut käima piiksatab. See paneb proovile inimmõistuse piirid, näidates, et õige vastuseni saab jõuda ka lihtsa loogika abil. Kõhus lendleb sel hetkel sadu liblikaid, justkui oleks käsil füüsikaeksam.

2. Olen diplomaatiline: kõik meie keti lülid on ühtehoidmise eest väljas. Eraldi tahan kiita Hugo Tangi, kes on eelnevates mängudes meid mitu korda oma õige vastusega häbist päästnud.

3. Jaan Allik bravuuritses, et tal on superfinaali jaoks juba šampanja ostetud. Ilmselt pakuksin talle lohutuseks poolt oma tugitoolist. Allik on ju elav entsüklopeedia.

4. Äkki naised kardavad, et neil pole midagi selga panna? Aga arvatavasti oli tegijatel mehi kergem nõusse saada. Edevaid mehi on rohkem kui neid naisi, kes on nõus end tele-eetris kogu Eesti televaatajate ees proovile panema.

5. Internetisõltlasena jookseb mu silme eest läbi häbematult palju kummalisi uudiseid ja fakte. Lisaks on mul rohkelt aega raamatute lugemiseks.

6. Ruutvõrrandite lahendamist selles mängus õnneks ei nõuta, sestap ma ei karda ainsatki küsimust. Tõsi, sport pole mu tugevaim külg.

7. Kavatsen lugeda materjale veidrate (ajaloo)sündmuste kohta ja eks me kõik töötame oma tavapäraste allikatega. Prognoosimatute küsimuste tõttu oleme nagu kummipaadis istuvad kalamehed, kes loodavad kalaõnnele. Lootused on kõrgel.

8. Superfinaali eesmärk on muidugi võit koju tuua. Mängime rahulikult ja ei riski. Ehk kordame enda varasemaid tulemusi: pakun 6:3 meie kasuks.

9. Kui võit on juba nii lähedal, oleks vale väita, et see on ebaoluline.

10. Pärnu kilvamees Joel Kukk ütleb iga kord enne mälumängu, et kõige enam võidab see, kes jääb viimaseks, sest ta saab teada palju uut. Sestap pole meeldejääv mitte võit, vaid hoopis see hea enesetunne, mis valdab mind uute, kentsakate ja üllatavate teadmiste talletumise järel.

Roman Baskin, lavastaja ja näitleja

1. See on mõnus pinge – võistlusmäng ikkagi.

2. Meil on kaks proffi, härrased Naarits ja Tang.

3. Oma võistkonna koosseisust piisab võiduks küll.

4. Küsimus võistkondade komplekteerijatele.

5. Eks ikka erialaga seotud teemad.

6. Kuna faktiküsimusi on väga vähe, siis on kõik vastused tuletatavad.

7. Vähem närvitseda.

8. Ikka meie väljakujunenud seisuga 6:3.

9. Tähtsam on, et mängu ilu ei kaoks.

10. Mälu on hetkel kuum teema, ühiskonnas laiemaltki. Sooviks, et see ei kaoks. Meeldejäävaim võit tuli selle mängu poolfinaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles