Jaapani peaministri nõunik naasis salapäraselt kohtumiselt Põhja-Koreast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani välisministri nõunik Isao Iijima piirati Pyongyangist Pekingisse jõudes ajakirjanike poolt ümber.
Jaapani välisministri nõunik Isao Iijima piirati Pyongyangist Pekingisse jõudes ajakirjanike poolt ümber. Foto: AP / Scanpix

Jaapani peaministeri Shinzo Abe nõunik naasis laupäeval visiidilt Põhja-Koreasse, kuid keeldus avalikustamast oma salapärase reisi põhjust.


Abe kõrge nõunik Isao Iijima oli napisõnaline, kui ajakirjanikud talle vahepeatuse ajal Pekingi lennujaamas küsimusi esitasid.

«Ma ei nõustu ühegi intervjuuga selles küsimuses,» vahendas Jaapani rahvusringhääling NHK tema sõnu.

Abe ütles laupäeval, et Iijima annab visiidist aru valitsuse peamisele pressiesindajale, valitsuskabineti sekretärile Yoshihide Sugale.

Iijima visiit vallandas spekulatsioonid, et Põhja-Korea võib üritada soojendada jäiseid suhteid Jaapaniga ajal, mil suhted USA ja Lõuna-Koreaga on tuuma- ja raketikatsetuste tõttu sügavas madalseisus.

Lõuna-Korea sõnul ei aita reis kaasa rahvusvahelistele püüetele Pyongyangi vastu ühisrinnet moodustada ning USA oli visiidist üllatunud.

Jaapani meedia vahendas Põhja-Korea riiklikku meediat, mis edastas kaadreid neljapäevasest kohtumisest Iijima ja Põhja-Korea tseremoniaalse riigipea Kim Yong-nami vahel. Siiski ei ole selge, mida kohtumisel arutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles