Vaher: valitsusliit pooldab Sinisalu kandidatuuri

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Toomas Huik / Postimees

Siseminister Ken-Marti Vaher (IRL) esitab kapo peadirektori ametikohale Arnold Sinisalu. Vaheri sõnul on ta Sinisalu kandidatuuri arutanud ka koalitsioonipartneritega ja tagasiside oli positiivne.

Miks esitasite kapo peadirektori kandidaadi nii viimasel hetkel?

Ei tea, kas see nüüd oli nii viimasel hetkel. Raivo Aegi ametiaeg lõppeb 15. juunil. Nagu andsin teada aprilli keskpaigas, tegin Aegile ettepaneku jätkata. Raivo mõtles kõige selle üle väga pingsalt ja andis teada oma isiklikust eelistusest – mida meil tuleb austada –, et ta järgmiseks viieks aastaks rohkem ei kandideeri.

See oli sisuliselt kuu aega tagasi. Selleks et liikuda edasi järgmise kandidaadiga, on paratamatult kulunud aega ja oleme neli nädalat hiljem seisus, kui on võimalik välja käia uue kandidaadi nimi.

Ma arvan, et see on ajaliselt igati optimaalne. Eelmisel korral käidi kandidaat välja täpselt samamoodi mai lõpus.

Mis on Arnold Sinisalu plussid võrreldes teiste kandidaatidega, keda kaalusite?

Mina saan rääkida ainult Sinisalu plussidest, mitte sellest teisest poolest küsimuses. Arnold on näidanud ennast 20 teenistusaasta jooksul väga pühendunud riigiametnikuna. Ta on 1993. aastast olnud kaitsepolitsei ametnik.

Ta on kokku puutunud erinevate teemadega – nii menetluse teemaga kui ka põhitegevuse toetamise, rahvusvahelise koostöö ning muude projektide läbiviimisega. Minu arust on ta kaitsepolitsei peadirektori asetäitjana olnud tugev ja asjatundlik.

Lisaks on ta doktorikraadiga kandidaat, mida tänapäeva Eestis veel tihti ei kohta. Doktorikraad õigusteaduses annab väga tugeva haridusliku baasi selle väljakutse vastuvõtmisel – juhtida julgeolekuasutust.

Sinisalul on kokkupuude väga erinevate seadusandlike algatustega, ta on osalenud mitmetes töörühmades ja seaduste väljatöötamisel.

Kõik see on andnud veendumuse, et just Arnold võiks olla järgmised viis aastat meie julgeolekuasutuse tippjuht.

Kui palju kandidaate oli?

Kandidaate on alati ja täna on väljavalituks osutunud Arnold Sinisalu.

Kas otsisite uut juhti kapo seest või oli silmapiiril ka keegi väljastpoolt?

Minule on antud nende valikute tegemisel ette seadusandlikud raamid. Politsei ja piirivalve seadus ütleb väga selgelt, kes üldse võivad olla kandidaadid, ja kandidaadid saavad olla ka väljastpoolt kaitsepolitseid.

Kas olete oma koalitsioonipartneritega [Reformierakonnast] Sinisalu kandidatuuri arutanud?

Olen arutanud. Tagasiside on olnud positiivne. Siit saame edasi liikuda parlamendikomisjonide arutelude juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles