Afganistani konservatiivid takistasid naisi vägivalla eest kaitsva seaduse arutelu

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani naised vaatavad üle Kabuli linna. Võrreldes Talibani režiimiga on naiste olukord väga palju paranenud, näiteks ei ole neil enam keelatud meessoost saatjata liikumine, ent naisi kaitsvate seaduste ja nende täitmisega on endiselt palju probleeme.
Afganistani naised vaatavad üle Kabuli linna. Võrreldes Talibani režiimiga on naiste olukord väga palju paranenud, näiteks ei ole neil enam keelatud meessoost saatjata liikumine, ent naisi kaitsvate seaduste ja nende täitmisega on endiselt palju probleeme. Foto: AP / Scanpix

Afganistani konservatiivsed parlamendisaadikud takistasid täna naisi vägivalla eest kaitsva eelnõu arutusele võtmist, sest osa sellest rikkuvat islami põhimõtteid.


Parlamendi spiiker lõpetas debati 15 minuti järel, sest traditsionalistid olid sellele tugevalt vastu, kirjutab BBC.

Seadus, mis keelaks naistevastase vägivalla, laste abielud ja sunnitud abielud, kinnitati presidendi poolt 2009. aastal, ent see ei saanud parlamendisaadikute heakskiitu.

President Hamid Karzai kinnitatud seaduse alusel on kinni peetud sadu inimesi.

Otsus parlamendi heakskiitu otsida on naiste õiguste eest seisvad aktivistid kahte leeri jaganud.

Parlamendi liige Fawiza Koofi tahaks seadust parlamendihääletusega kindlustada, et seda ei saaks tulevikus tühistada.

Mõned aktivistid kardavad aga, et selle parlamendis arutlusele tõstmine sillutab teed konservatiividele selle muutmiseks ning nõrgestab naisi kaitsvaid seadusi või lõppeb üldse seaduse tühistamisega.

Üks selle suuna esindaja on parlamendisaadik Farkhunda Zahra Naderi. Naine ütles BBCle pärast tänaseid parlamendisündmusi, et tema kartused on osutunud tõeks.

Mullad ja teised konservatiivsete vaadetega parlamendisaadikud süüdistasid debati käigus president Karzaid islami šaria seaduste vastu tegutsemises, kinnitades, et seadus on algusest peale olnud islami põhimõtetega vastuolus.

Põhiline muutus, mida nad nõudsid oli see, et mehi ei saaks abielusiseselt vägistamises süüdistada.

President Karzai on sattunud naiste eest võitlevate gruppide pahameele alla oma pidevalt muutuvate vaadetega naiste õiguste osas.

2009. aastal võttis ta vastu kõnealuse naisi kaitsva seaduse, ent 2012. aastal mõjukate vaimulike nõukogu esitatud seaduse, mis lubab meestel oma naisi teatud tingimustel peksta.

Hoolimata püüdlustest parandada naiste ja tüdrukute olukorda Afhanistanis pole väga noorte tüdrukute abielluma sundimine seal endiselt haruldane ning sageli tuleb päevavalgele väärkohtlemise juhtumeid.

Paljud afgaanid elavad maapiirkondades kus vaesus, konfliktid ja konservatiivsed hoiakud hoiavad naisi jätkuvalt koduseinte vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles