Afganistanis vahetusid Eesti kontingendid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis vahetusid Eesti kontingendid.
Afganistanis vahetusid Eesti kontingendid. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna andis Afganistanis teenistuse lõpetanud Eesti kontingent Estcon-14 vastutuse üle uuele kontingendile ja saabub homme koju.

«Meie üksuste panus siin on oluline. Andsime endast parima, et muuta Helmand paremaks paigaks,» ütles pidulikul rivistusel Camp Bastioni sõjaväebaasis Estcon-14 ülem kolonelleitnant Toomas Möls, kelle sõnul täitsid Eesti sõdurid Afganistanis ülesandeid, milleks tänu oma väljaõppele ja varustusele ainult nemad võimelised on.

Kontingendi ülem pidas oluliseks tänada ka koduseid ja lähedasi, kes sõduritele toeks on olnud. Uuele kontingendile soovis kolonelleitnant Möls rahulikku meelt ja sõduriõnne.

Afganistanis teenistuse lõpetanud jalaväekompanii Estcoy-15 ülem major Tõnis Metjer ütles, et tal oli au teenida koos parimate sõduritega. Tema sõnul oli eesti kaitseväelaste edu pant hea väljaõpe - sõdurid ei pidanud Afganistani operatsioonil tegema midagi sellist, mida nad väljaõppel harjutanud ei olnud.

Novembris alanud teenistusest esimese poole teenis  Estcoy-15 patrullbaasis Pimon ja alates veebruarist Camp Bastioni sõjaväebaasis. Helmandi väekoondise operatiivkompaniina tegid eestlased 115 patrulli ja osalesid kümnel operatsioonil ning avastasid 40 peidikut, konfiskeerisid ligi 20 relva ja 170 kilogrammi narkootikume.

Eesti kontingent saabub Ämarisse homme. Pärast koju naasmist ootab kaitseväelasi puhkus ning varustuse hooldus ja tagastamine. Seejärel suunduvad nad oma endistesse või uutesse teenistuskohtadesse, enam kui pooled neist jätkavad teenistust Scoutspataljonis.

Kojusuunduva kontingendi vahetas välja Eesti kaitseväelaste kontingent Estcon-15, mida juhib kolonelleitnant Arno Kruusmann. Eesti jalaväekompanii Estcoy-16 eesotsas on major Meelis Loik ja rahvuslikku toetuselementi NSE-15 juhib kapten Lauri Kriisa. Lisaks jalaväekompaniile ja toetuselemendile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus staabiohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles