Briti võimud salastasid Litvinenko surmaga seotud asitõendeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Litvinenko
Aleksandr Litvinenko Foto: SCANPIX

Suurbritannias tekkis skandaal endise venelasest agendi Aleksandr Litvinenko surma uurimise ümber.

Uurimine ähvardab seiskuda, kuna osa tähtsatest tõenditest määrati Briti võimude poolt salastatuks, edastab BBC.

Tõendusmaterjali seas võib olla midagi sellist, mis viitab, et Vene riigil oli otsene seos Litvinenko mürgitamises polooniumiga.

Andmete salajaseks kuulutamist nõudis Briti välisminister William Hague.

Hague selgitas, et nende ilmsiks tulek kahjustaks Suurbritannia huve ning rikuks suhted mitme välisriigiga.

Litvinenko surma põhjuseid uuriv kohtunik Robert Owen on osaliselt allunud Hague`i nõudmisele. Samas aga teatas, et sellises seisus ei ole surma uurimine enam erapooletult ja täielikult võimalik.

Aleksandr Litvinenko lesk Marina Litvinenko sõnas ajakirjanikele, et Briti välisminister Hague ja peaminister David Cameron püüavad uurimist takistada ning Venemaa rolli ta mehe surmast varjata.

Venelanna sõnul ei soovi Suurbritannia Venemaad ärritada.

«Kõik, kes soovisid tõe teada saamist ja paljastamist, on sellest šokis ja kurvad, kuna kahe riigi valitsused takistavad seda,» lisas Maria Litvinenko.

Venemaa luureteenistuse eksagent Litvinenko mürgitati radioaktiivse poloonumiga 2006. aastal. Ainet oli pandud ühes Londoni hotellis ta tee sisse.

Ta jõi seal teed koos kahe endise Nõukogude Liidu agendiga Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtuniga, keda peetakse ta tapjateks.

Venemaa ei ole neid agente Suurbritanniale välja andnud. Venemaa on alates Litvineko surmast eitanud, et on agendi tapmisega seotud.

Kinnitamata andmetel võis Litvineko olla topeltagent, kes töötas Briti välisluure MI6 heaks. Ta võis teha koostööd ka Hispaania luurajatega, kes uurisid Euroopas tegutsevat Vene maffiat.

Litvinenko surma asjaolusid uuriv kohtunik Robert Owen võib teha ettepaneku, et venelase surma uurimise võtaks enda kanda Briti siseministeerium. Siis saaks päevavalgele tuua ka seni salastatud asitõendid.

Väidetavalt pooldab seda ka Marina Litvinenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles