Briti peaministrit ähvardab uus erakonnamäss

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaministrit David Cameroni ähvardab uus konservatiivse partei sisene mäss seoses homoabielud seadustava eelnõuga, mis jõuab täna tagasi parlamenti.

Uus tagasilöök ootab Cameroni alamkojas juhul, kui opositsioonilised leiboristid ühendavad hääletusel jõud tooride mässulise tiivaga.

Cameron, mitu konservatiivide juhti ja nende koalitsioonipartnerid liberaalid toetavad homoabielude seadustamist, kuid suur osa tooridest on sellele ägedalt vastu.

Cameroni programm võib saada tõsise hoobi, kui kümned rahulolematud tooride saadikud peaksid täna toetama alamkojas muudatust, mis pakuks samasoolistele paaridele tsiviilpartnerlust ja lükkaks homoabielude heakskiitmise kuni kahe aasta võrra edasi.

Kuigi leiboristid toetavad homoabielude seadustamist, kavatsevad nad esmaspäeval hääletada koos tooride mässulise tiivaga, väites, et valitsus pole esitanud veenvaid argumente tsiviilpartnerluse pikendamise kasuks.

Eile anti Cameronile üle pöördumine, millele andis allkirja enam kui 30 konservatiivide liidu endist ja praegust juhti ning milles peaministrit hoiatati, et homoabielude eelnõu võib minna erakonnale maksma valimised. Briti kaitseminister Philip Hammond nimetas eelmisel nädalal eelnõu «parlamendi aja raiskamiseks».

Lisaks homoabielude seadustamise küsimusele on toorid lõhenenud ka Euroopa Liidu küsimuses. Paljud konservatiivid on mures EL-i vastase Iseseisvuspartei (UKIP) tõusu üle pärast erakonna enneolematut edu hiljutistel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles