Paremparteid: maksutõusuta ei saa

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lööme käed! Võimukõnelusi eile alustanud Rahvaliidu esimees Karel Rüütli (paremal) ja Reformierakonna esindaja Rain Rosimannus on jõudnud olulisele üksmeelele – maksude tõstmisest võimalik uus koalitsioon ei pääse.
Lööme käed! Võimukõnelusi eile alustanud Rahvaliidu esimees Karel Rüütli (paremal) ja Reformierakonna esindaja Rain Rosimannus on jõudnud olulisele üksmeelele – maksude tõstmisest võimalik uus koalitsioon ei pääse. Foto: Liis Treimann

Eitusfaas maksuteemal sai eile Reformierakonna poolt otsa, kui partei juhatusse kuuluv justiitsminister Rein Lang teatas, et maksukoormust tõstmata Eesti riik edasi minna ei saa.



Maksudest on kohe alguses rääkinud ka Rahvaliit ja veidi leebemal toonil suhtus valusasse valikusse eile ka IRL.



Läbirääkimiste ruumi, kus erimeelsusi täis poliitikuid ootasid värsked magusad ja soolased saiakesed ning janukustutuseks vesi ja mahl, sisenes Reformierakonna poolt eile ka justiitsminister Rein Lang.



Vikerraadio «Päevakajale» antud intervjuus tunnistas justiitsminister, et Rahvaliiduga olulisi eriarvamusi pole, ning nõustus ka maksutõusu vajadusega. «Seda võin ma küll täie vastutustundega öelda, et ilma maksukoormust tõstmata Eesti riik enam edasi eksisteerida sellises olukorras ei saa,» ütles ta.



Viimastel päevadel on juttu olnud käibemaksu tõusust paari protsendipunkti võrra, Rahvaliidu poolt ka tulumaksumäära tõstmisest kuni 25 protsendini, ja enne ametlike läbirääkimiste algust arutas Rahvaliit omavahel ka ettevõtluse tulumaksu teemat. Kui muude maksude puhul võib Reformierakonnas läbirääkimisruumi olla, siis viimase puhul mitte.



Reformierakonna peasekretär Kristen Michal leidis, et Langi avalduses pole midagi maailmarevolutsioonilist. «Eks see on juba pool aastat teada, et erinevaid lahendusi kriisist väljumiseks tuleb leida,» ütles ta.



Alles kahe nädala eest ei näinud toona koos sotsiaaldemokraatide ja IRLiga valitsenud Andrus Ansip varianti tulumaksumäära tõstmiseks.



IRLi peasekretär Margus Tsahkna ei suhtunud uue võimuliidu sündi optimismiga. «Tegeliku koalitsiooni sünni ees on väga valusad valikud,» ütles ta.



Valitsusremondi ajal endise rahandusministri Ivari Padari kohuseid täitev põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder on täna uute läbirääkimiste laua taga ning on paar päeva riigi rahakoti seisu uurinud.



«Ja pilt võib olla veelgi halvem, kui Padar välja tõi,» nentis Tsahkna. «Oleme jätkuvalt seda meelt, et kulude kokkutõmbamine peab olema esimene valik, kuid kui seis on ikka arvatust veelgi karmim, siis tuleb kaaluda maksutõusu.»



Kõnelused jätkuvad täna. Kuna aega napib, siis ei püri uus võimalik kolmikliit detailse leppedokumendini, nagu tehti 2007. aastal eelmise kolmikliidu sünni hetkel, vaid püüab selle nädala jooksul peamises kokkuleppele jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles