Margus Tsahkna: kokkulepet tänavuse aasta eelarvekärpe kohta pole

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi peasekretär Margus Tsahkna sisenemas restoran Mercadona tuntud hoonesse, mille teisel korrusel asuvas konverentsikeskuses kolm parteid eile kohtusid.
IRLi peasekretär Margus Tsahkna sisenemas restoran Mercadona tuntud hoonesse, mille teisel korrusel asuvas konverentsikeskuses kolm parteid eile kohtusid. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretär Margus Tsahkna rääkis Postimees.ee`le antud intervjuus, et eile kohtunud kolm parteid (IRL, Reformierakond ja Rahvaliit) tänavuse aasta eelarve muutmises kokkuleppele ei jõudnud, kuid just see on eeltingimuseks võimalikule koalitsioonile.

Mille üle eilsel kohtumisel täpsemalt arutati?

Meie jaoks on asi väga lihtne. Selleks, et me üldse saaksime edasi minna, peame me kõigepealt eelarve kulud ja tulud tasakaalu viima. See on kogu alus, sellest lähtuvalt tulevad muud poliitilised otsused. IRL on kogu aeg öelnud, et enne edasi ei liiguta, kui eelarve asjad on selgeks räägitud.

Ma saan aru, et eile käis siis usin arutamine, kuidas ikkagi see 6,1 miljardit tänavuse eelarvepostisiooni parandamiseks kokku saada? Teadupärast on valitsus 3,4 miljardit krooni sellest juba riigikokku esitanud, kuid 2,7 miljardit on puudu.

Me rääkisime ka 2010. aasta eelarve üle, sest see on ju kohe laua peal. Ja seal on olukord palju tõsisem. Need otsused, mis me tänavuse kärpega teeme, peaksid olema juba ka seotud järgmise aasta eelarvega. Esialgne hinnang on, et tuleva aasta eelarve tulude ja kulude vahe on 10 miljardit krooni. Siin on veel kõvasti tööd ja valusaid otsuseid.

Kas see 2,7 on praeguseks lukku löödud või see on ikka endiselt lahti?

Seeder on olnud kaks päeva rahandusnimistri kohusetäitja. Võimalik, et olukord on hullem, kui Padar on lasknud välja paista. Me jätkame täna kell 12.30 läbirääkimistega, kus siis arutamise all on nii selle aasta kui ka järgmise aasta eelarve. Olukord on väga tõsine ja meil ei ole mõtet mitte millegi muu üle arutada, kui ei jõua eelarve tulusid ja kulusid tasakaalu. Selleks, et saaksime teha otsuseid majanduse elavdamiseks, selle aluseks ongi eelarve otsused. Kõik need muud poliitmängud, et kes kellega käib või ei käi, ei oma Eesti riigi seisukohalt mingit tähtsust. See peataolek tuleks võimalikult kiiresti lõpetada.

Äkki tuleb juba täna arutada suuremast kärpest kui seni räägitud 6,1 miljardit krooni või seda täna eesmärgiks ei võeta?

Kui vajadus on, siis ikka. Kui ikka numbrid näitavad, et on vaja rohkem kärpida, siis tuleb ka rohkem teha. Kui siin laseme põlve nõrgaks ja käed hakkavad värisema, siis meil ei ole mõtet riigitüüri hoida.

Eile jäi mitmest poliitikust mulje, et kokkuleppimises ollakse väga optimistlikud?

Mina ei ole väga optimistlik, poolteist aastat on väga optimistlikud oldud, kuid seis on keeruline. Kui kokkuleppest on miljard krooni puudu, siis on see suur raha ja lõplikku kokkulepet ei ole.

Kas ideaal on see, et selle nädala jooksul saaks läbirääkimised Rahvaliiduga ühele poole ja kõik lepitakse kokku?

IRLi jaoks on ideaal see, et 1. juuliks oleks eelarve tulud ja kulud tasakaalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles