Valimiskomisjoni esimees: hääletamise ajal ei tohi telgis valimiskampaaniat teha

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul Foto: Peeter Langovits

Keskerakond tahab valimiste eel püsti panna 20 e-hääletamist võimaldavat telki ja teha nendes valimiskampaaniat, kuid vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula hinnangul võib taolist käitumist pidada valija keelatud mõjutamiseks ning keelatud agitatsiooni tegemiseks.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles eile Postimees.ee`le, et telkides jagatakse partei valimismaterjali ning seal saab kohtuda kandideerivate poliitikutega. Toobali kirjeldatud ettevõtmise kohta märkis Sibul, et lubamatu on igasugune kontroll valija hääletamise üle, samuti valija mõjutamine vahetult hääletamise ajal.

«Hääle ostmisega telgis oleks tegu juhul, kui elektroonilise hääletamisega kaasneb ka meenete vms esemete jagamine,» tõdes Sibul. «Kui siis samaaegselt hääletamisega korraldatakse telgis ka erakonna kampaaniat, võib seda pidada valija mõjutamiseks teatud valiku kasuks.»

Sibul tõi veel välja, et vastavalt seadusele on valimisagitatsioon keelatud hääletamisruumis ning ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumi. «Kui telgis korraldatakse samaaegselt valimiskampaania üritusi (kandidaatidega kohtumine), tekib vastuolu seaduses sätestatud agitatsiooni keeluga hääletamise kohas,» lisas ta. «See keeld on samuti eelkõige valimisvabaduse tagamiseks.»

Samuti märkis Sibul, et Toobali kirjeldatud tegevus ei ole kooskõlas e-hääletamise hea tavaga, mis ripub üleval vabariigi valimiskomisjoni kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles