ELile teeb muret Saakašvili liitlaste saatus

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia endine peaminister Vano Merabišvili Kutaisi kohtus.
Gruusia endine peaminister Vano Merabišvili Kutaisi kohtus. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit reageeris teisipäevasele teatele kahe Gruusia endise ministri vahistamisest murega, rõhutades ausa ja sõltumatu kohtupidamise vajalikkust.

Pärast Gruusia Unistuse võitu mullustel parlamendivalimistel ja selle liidri Bidžina Ivanišvili saamist peaministriks on kinni peetud kümneid president Mihheil Saakašvili liitlasi ning tema võimult tõrjutud Ühtse Rahvusliku Liikumise (UNM) liikmeid.

Oktoobrikuistest valimistest on kahe liidri vahel olnud pinev vastasseis ning Saakaš­vili on süüdistanud Ivanišvili valitsust nõiajahis endiste valitsusametnike vastu. Ka Euroopa diplomaadid on hoiatanud uusi võime selektiivse kohtupidamise ja poliitiliste vastaste tagakiusamise eest.

Viimati vahistati korruptsioonis süüdistatuna Gruusia endine peaminister ja praegune UNMi peasekretär Vano Merabišvili ning endine tervishoiuminister Zurab Tšiaberašvili. Mõlemat kahtlustatakse riigiraha väärkasutuses mulluse valimiskampaania ajal, Merabišvili peab andma aru ka väidetava kinnisvara seadusevastase omastamise kohta.

Süüdimõistmisel ähvardab neid vanglakaristus. Gruusia uudisteportaali civil.ge teatel otsustas Kutaisi kohus eile jätta Merabišvili eelvangistusse, kuid andis loa vabastada Tšiaberašvili kautsjoni vastu. Eelistung kahe mehe üle on määratud 15. juulile.

Nii Merabišvili kui ka Tšiaberašvili nimetasid süüdistusi absurdseks, pidades seda praeguse valitsuse vastaste tagakiusamiseks. President Saakašvili hoiatas aga, et poliitiline kättemaks võib ohustada võimu rahumeelset üleminekut, demokraatiat ja riigi läänemeelset kurssi.

Merabišvili ja Tšiberašvili vahistamisele reageerisid ka ELi kõrge välisasjade ja julgeolekupoliitika esindaja Catherine Ashton ning Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Štefan Füle, kes kutsusid ühisavalduses Gruusia võime üles ausale kohtupidamisele, mis poleks poliitiliselt motiveeritud.

USA välisministeerium rõhutas aga poliitilise kättemaksu vältimise olulisust, kinnitades, et sündmusi Gruusias jälgitakse hoolega. Samas ei vastanud välisministeeriumi esindaja otseselt küsimusele, kas USA peab endiste võimuametnike kohtu ette toomist poliitiliseks sammuks.

Peaminister Ivanišvili kinnitusel jälgib Gruusia täielikult kõiki riigi seadustest tulenevaid ja rahvusvahelisi reegleid. «Me välistame poliitiliste aspektide igasuguse mõju käimasolevatele kohtumenetlustele,» märkis Ivanišvili, kelle sõnul on kohtupidamine aus ja nõuetekohane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles