Eestis lubab europarlamenti valida 41 protsenti inimestest

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament
Europarlament Foto: AFP / Scanpix

7. juunil toimuvatel europarlamendi valimistel kavatseb hääletuskasti juurde minna 41 protsenti valimisõiguslikest Eesti kodanikest, näitab TNS Emori eile tutvustatud küsitlus. ELi vastav keskmine on viimaste uuringute andmeil 43 protsenti.




Eesti jaoks esimeste europarlamendi valimiste eel 2004. aasta kevadsuvel lubas kindlalt valima minna 33 protsenti küsitletutest. Valimispäeval andis oma hääle lõpuks 27 protsenti eestlastest. See jättis Eesti toonase ELi 25 liikmesmaa seas valimisosaluselt tagantpoolt kolmandale kohale. Veelgi vähem käidi hääletamas Poolas ja Slovakkias, kus valimistel osales vastavalt 21 ja 17 protsenti valijatest.

Uudisteportaali EUobserver teatel on kõige suurem kindlalt hääletama minna lubavate inimeste protsent nendes riikides, kus europarlamendi valimised kattuvad kohalike omavalitsuste omadega, ehk siis Iirimaal ja Belgias, vastavalt 66 ja 64. Neile järgnes Malta, kus lubas hääletuskasti juurde ilmuda 60 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.
Kindlalt mitte valima minna lubavaid inimesi on kõige rohkem Suurbritannias, Lätis ja Poolas, kus nii väitnud küsitletute protsendid olid vastavalt 16, 15 ja 14.

Emori selle kuu esimeses pooles läbi viidud küsitluse andmeil juhib toetuselt Keskerakond, mille poolt plaanib hääletada 22 protsenti valimisõiguslikest Eesti kodanikest. Järgmine on 18-protsendilise toetusega Isamaa ja Res Publica Liit, seejärel Reformierakond 16 ja sotsiaaldemokraadid 15 protsendiga. Üksikkandidaat Indrek Tarandit toetab 14 protsenti valimisõiguslikest.

Kui inimesed ka valimispäeval vastavalt hääletavad, tähendab see, et Keskerakond saaks kaks ning IRL, Reformierakond ja SDE igaüks vastavalt ühe mandaadi ning parlamenti pääseks ka Tarand.
Emor küsitles 795 valimis­ealist Eesti kodanikku 29. aprillist 20. maini. Üldse on Eestis europarlamendi valimise õigus 921 000 inimesel, kogu ELi peale on valimisõiguslikke 375 miljonit.

Valimised


•    Erinevates ELi riikides toimuvad valimised 4.–7. juunini, Eestis


7. juunil, e-hääletus algab juba täna kell 9 hommikul.


•    736 europarlamendi saadiku kohast kuulub Eestile kuus.


•    Neile kuuele kohale kandideerib 101 inimest, neist kuus üksikkandidaatidena ja ülejäänud kokku 11 erakonna nimekirjas.


•    Uute saadikute volitused hakkavad kehtima 14. juulil.


Allikad: vabariigi valimiskomisjon,


europarlament

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles