Võimukõneluste märksõnad: kiire, ettevaatlik ja õhuta

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministri kohuseid täitev põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tahab seni plaanitust suuremat kärbet. Tema hinnangul peaks valitsus plaanitud 6,1 miljardi krooni asemel vähendama kulusid 6,5 miljardi võrra.
Rahandusministri kohuseid täitev põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tahab seni plaanitust suuremat kärbet. Tema hinnangul peaks valitsus plaanitud 6,1 miljardi krooni asemel vähendama kulusid 6,5 miljardi võrra. Foto: Mihkel Maripuu

Nende sõnadega saab kokku võtta loodava kolmikliidu põhimõtted eile hilisööni kestnud kõnelustel, mis keskendusid maksudele ja miinusmärgiga miljardikoormale.



Eile kell 13.30 pärastlõunal maratonkoosolekuga algust teinud võimalik uus kolmikliit tegi vaid pooletunnis vaheaja ning jätkas vaidlusi ka pärast kella 22. Suurem osa ajast kulus erinevate uute tuluallikate ehk maksuvaidluste aruteluks.

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu võimalikke uusi partnereid Rahvaliidust ei teinud sugugi lootusrikkamaks rahandusministri kohuseid täitva põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi ülevaade riigi finantsseisust.

Seederi sõnul tuleb sel aastal tuleb kärbe teha kindlasti vähemalt kuue miljardi krooni ulatuses, tuleval aastal kuni 17 miljardi ulatuses, millest osa saab katta reservist või laenudega, kuid kümne miljardi jagu jääb ikka ülivalusat kärpekohustust. Samas püüdis kolmik leida lisaks maksudele ka uusi riigitulu kergitamise võimalusi.

Nurin kõigilt osapooltelt

Eilsel kohtumisel oli Rahvaliit läbirääkijate pakkumisi kuulates pigem ettevaatlik ning pidas vajalikuks arutada neid ka koos juhatuse või volikoguga.

IRL soovib tänavust kärbet koostades teha otsuseid, mis mõjutavad ka tuleva aasta eelarvet, ning et sinna ei jääks n-ö kärpeõhku, ja võimuliidu ohje hoidev Reformierakond soovib kiiresti taastada töövõimelise olukorra Eestis. Teatavate maksude tõusu vajaduses ei kahtle enam ükski osapool.

Rahulolematust uue koalitsiooni sünni eel on välja kostnud kõigist kolmest erakonnast. Rahvaliidu liikmed kardavad koalitsioonileppesse oma soovide sissesurumise nõrga võimaluse pärast.

Reformierakonnas tuntakse muret peaminister Andrus Ansipi kui jõulise juhi näo säilimise ja erakonna toetuse languse pärast ning IRLis muret erakonna näo kaotamise pärast, kui liit Rahvaliiduga luuakse.

Nii näiteks ei suutnud kauem enam vaikida IRLi esimehe Mart Laari viimase valitsuse kabinetiülem, kauaaegne Isamaaliidu peasekretär Andres Ammas, kes tunnistas eelmise nädala laupäevases Lääne Elus, et Toompeal toimuv läheb üle igasuguste piiride.

«On piinlik ja paha. Mul on palju ette heita oma erakonna juhtidele ja otsustajatele, ent vastutus kogu jama eest, mis meie silme ees rullub, on siiski selgelt Reformierakonnal,» võttis Ammas kokku läinud nädalal toimunu.

Nii IRList, Reformierakonnast kui ka Rahvaliidust on kostnud sõnumeid, et erakonna liikmetega pole uue koalitsiooni loomise teemal vajalikku selgitustööd ja arutelu olnud. Homme koguneb üsnagi kriitilises meeleolus IRLi volikogu.

Reformierakonna tõehetk

Ammas ründas oma arvamusloos eelkõige Reformierakonda, tõdedes, et neil on ideaalid kadunud ja alles on vaid saamahimu ja ülbus.

«Praegune Reformierakond, see on: tigedus, ärihuvid, isekus, edevus, lapsikus, ignorantsus, küündimatus, pentsikus, ahnus, süüdimatus, küünilisus,» ei hoidnud ta sõnu kokku. «Loll pidi surmani lootma, teab vanarahvas. Ehk ei ole siiski kõik veel lootusetult kadunud. Tõde tõuseb, vale vaob. Ausus võidab, Ansip kaob.»

Kogu olukorda pingestavad järgmisel nädalal ees seisvad europarlamendi valimised ja sügisesed kohaliku omavalitsuste valimised. Arvamusuuringud näitavad Reformierakonna toetuse selget kahanemist ning see teeb neid sisemiselt veelgi närvilisemaks.

Tõehetk võib saabuda pärast europarlamendi valimisi – kui Reformierakond saab loodetud kahe koha asemel napilt ühe, siis vaadatakse otse valitsusjuht Ansipile silma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles