Mihkelson: Ukrainal tuleb teha selge välispoliitiline suunavalik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ukraina peab valima, kas võtta selge suund Euroopa Liidule või Venemaale, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson BNSi venekeelsele toimetusele antud usutluses.

«Suund Euroopa Liidule ja kurss Euraasia Liidule ei ole üks ja sama,» kinnitas Mihkelson. «Need on ikkagi kaks teineteist välistavat suunda.»

Ta lisas, et mõistab samas, miks Ukraina valitsusel on raske valida selge ja üheselt mõistetav suund, kuna «Lääne-Ukraina ja Ida-Ukraina on kaks täiesti erinevat asja,» sõnas väliskomisjoni esimees, vastates küsimusele, kas ja millisel määral on Euroopa Liidu ja Venemaa arengusuund teineteist välistavad.

Mihkelson nentis, et Ukraina ametivõimud on korduvalt kinnitanud soovi läheneda Euroopa Liidule ja euroatlantilisele suunale. «Samas ei tea me praegu, millise tulemuseni jõutakse aasta lõpus Vilniuses assotsiatsioonilepingu allkirjastamisel,» nentis ta.

Väliskomisjoni esimees lisas, et ka tema kolleegid Ukraina parlamendist on korduvalt kinnitanud Ukraina soovi läheneda Euroopa Liidule ning nad mõistavad väga hästi, et seda suunda ei ole võimalik ühendada Venemaa poolt pakutavaga, eeskätt Euraasia Liiduga.

«Ukrainal seisab silmitsi paljude keeruliste küsimustega, mis tuleb lahendada,» sõnas Mihkelson, tuues esile õigussüsteemi kasutamise poliitilistel eesmärkidel.

Mihkelson nentis, et Ukrainal, nagu ka Gruusial, tuleb oma eesmärkide saavutamiseks määratleda põhisuund, mis tagaks riigile stabiilse arengu nii poliitiliselt kui ka majanduslikult ning samuti demokraatia arengu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles