Passi varsti enam posti teel taotleda ei saa

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biomeetriline sõrmejälgede skänner JFK rahvusvahelises lennujaamas USAs..
Biomeetriline sõrmejälgede skänner JFK rahvusvahelises lennujaamas USAs.. Foto: Reuters / Scanpix.

Kuna alates 29. juunist hakatakse passidesse lisama ka sõrmejälgi, siis ei saa reisidokumenti enam taotleda posti teel.


Selle aasta 29. juunist hakatakse reisidokumenti kandma digitaalseid sõrmejäljekujutisi, teatas kodakondsus- ja migratsiooniamet.

See tähendab, et sellest kuupäevast alates tuleb passi taotlemisel pöörduda isiklikult kodakondsus- ja migratsiooniameti (KMA) teenindusbüroosse ning reisidokumendi taotlust posti teel esitada ei saa.

Ühtlasi palub amet kontrollida reisidokumendi kehtivust ning esitada uue dokumendi taotlus piisava ajavaruga.

Kontrollige passi kehtivusaega

Varakult soovitatakse esitada taotlus eelkõige neil, kes plaanivad dokumendi vahetust kiirkorras juuni lõpus või juuli alguses, sest kiirdokumentide väljaandmine võib dokumentide trükiliini ümberseadistamisest tingituna ajutiselt häiritud olla.

Võimalike probleemide vältimiseks tuleks kiirkorras reisidokumendi saamiseks esitada taotlus enne 26. juunit.

Euroopa Nõukogu määruse nr 2252/2004 kohaselt peavad Euroopa Liidu liikmesriigid hakkama kandma reisidokumentidesse sõrmejälgi. Sõrmejälgi võetakse taotlejatelt alates 6. eluaastast. Sõrmejäljekujutisi ei hõivata neilt dokumenditaotlejatelt, kelle tervislik seisund seda ei võimalda.

Vanad passid jäävad kehtima

Taotluse esitamiseks ja sõrmejälgede andmiseks peab reisidokumendi taotleja isiklikult tulema KMA teenindusbüroosse ning välismaal viibides Eesti Vabariigi välisesindusse. Muudatus puudutab kõiki KMA poolt väljaantavaid reisidokumente: Eesti kodaniku pass, diplomaatiline pass, välismaalase pass, meremehe teenistusraamat, meresõidutunnistus, ajutine reisidokument ja pagulase reisidokument.

Varem välja antud reisidokumendid kehtivad dokumenti märgitud kehtivusaja lõpuni ning nendesse täiendavalt dokumendi kasutaja sõrmejälgi ei kanta. Dokumentide väljaandmise aeg ega riigilõivud ei muutu. Nagu praegugi, väljastatakse dokument tavakorras 30 päeva jooksul.

KMA sõlmis 1. septembril 2006. aastal biomeetriliste reisidokumentide väljaandmiseks vajalike teenuste ostmiseks lepingu Gemalto OYga.

Vastav leping sisaldab ka sõrmejälgede dokumenti kandmisega seonduvaid töid ja teenuseid. KMA annab biomeetrilisi reisidokumente välja alates 2007 juulist ja selle aasta 4. mai seisuga on biomeetriline reisidokument 169 889 isikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles