Soome meedia Eestist: Oksanen, Rein Lang ja Eesti pätid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingin Sanomat.
Helsingin Sanomat. Foto: Repro

Eesti või eestlased satuvad Soome leheveergudele peamiselt kultuuri, majanduse, poliitika või turismiga seoses; uudistes paistame aga endiselt silma eelkõige kuritegevusega, selgus Tallinna ülikooli uuringust.

Välisministeeriumi tellitud analüüsi käigus jälgiti mullu septembrist kuni tänavu veebruarini artikleid Postimehes, Eesti Päevalehes, Helsingin Sanomates ja Aamulehtis ning õhtusi teleuudiseid Soome YLE1 ja MTV3 kanalitel.

Ilmnes, et eestlastel näib olevat põhjanaabrite vastu suurem huvi: poole aastaga ilmus Eesti päevalehtedes Soome kohta 266 ja Soome omades Eesti kohta 216 kajastust. Soome teleuudistes oli Eesti kohta eetris 14 teleklippi.

Soomlasele seostub Eesti kultuur ja poliitprobleemid

Uuring tuvastas, et Eesti või eestlased satuvad Soome leheveergudele kultuurist (52), majandusest (37), poliitikast (36), kuritegevusest (33) ja turismist (15 artiklit) rääkivates artiklites või arvamuslugudes. Seevastu enim uudiseid kirjutati eestlastest endiselt seoses kuritegevusega (28) ja alles seejärel majanduse (19) ja poliitika teemadel (18).

Kultuuri vallas jäi Soome lehtedele silma Sofi Oksaneni looming, dirigent Olari Eltsi tegemised ja Tampere tantsupidu. Negatiivse tooniga kirjutistes kritiseeriti aga kultuuriminister Rein Langi tema kavatsuse üle asendada Eestis paberraamatud e-raamatutega.

Majanduse vallas tunnustasid Soome lehed Eestit kogu ELis eeskujuliku eelarvepoliitika eest, neutraalselt räägiti aga siinmail puhkenud debatist elektrihinna tõusu üle. Pigem negatiivses toonis oli aga juttu Eesti tööjõust Soomes ja selle põhjustatud ebaausast konkurentsist.

Eesti päevapoliitikast leidis Soome lehtedes kajastamist reformierakonna rahastamisskandaal, küberkaitse, alkoholipoliitika, aga ka näiteks Tallinna tasuta ühistransport, mis paistvat silma erilise turistivaenulikkusega.

Eestlased sattusid Soome krimiuudistesse mitme skandaaliga, millest olulisim Klaukkalas paljastunud imikumõrvad. Selle kõrval seostasid sealsed lehed lõunanaabreid ka motoklubi Cannonball haarangu, narkomuulade, prostitutsiooni ja autovargustega.

Eesti lehed Soomest: lahkunud eestlased, edukad firmad ja Tero Taskila

Postimees ja Eesti Päevaleht käsitlesid põhjanaabreid sagedamini majanduse (66), kultuuri (60), poliitika (36), spordi (32) ja kuritegevuse (25) teemadel, sealjuures Postimehes sagedamini majanduse ja Päevalehes kultuuri nurga alt. Uudistes tõusis majanduse järel teisele positsioonile Soomega seotud kuritegevus, millest kirjutati 18 juhul.

Kultuuri vallas oli Soomega seostavaks teemaks taas kirjanik Sofi Oksaneni tegemised. Soome majandust vaatlesid Eesti lehed aga valdavalt läbi kodumaa prisma, kirjutades Soomes töötavatest eestlastest ja sealse majanduse mõjudest Eestile olgu siis lennufirmade, Läänemere reostuse või terve Soome majanduse kaudu. Eestis lõi laineid ka Estonian Airi soomlasest eksjuht Tero Taskila.

Uudised naabrite kohta loeme neljapäeviti

Kõige sagedamini kirjutatakse Eestis ja Soomes naaberriigist neljapäeval ja reedel, kõige vähem aga nädalavahetuseti. Vaadeldud perioodil ilmus naabrite kohta kõige vähem artikleid detsembris (45) ning kõige enam septembris (101).

Uuringu läbiviimist juhtinud Tallinna ülikooli õppejõu Päivi Tirkkoneni sõnul võib öelda, et Eesti ja Soome on üksteisest rääkivates artiklites meediapildilt üllatavalt sarnased. Väike erinevus ilmnes selles, et kuigi mõlemal maal on kirjutatakse enim naabrite majandusest ja kultuurist, rõhuvad Eesti lehed pisut enam esimesele ja Soome omad viimasele.

Uuring valmis Eesti saatkonna Helsingis ja Tallinna Ülikooli Kommunikatsiooni Instituudi koostöös. Materjali kogumisega tegeles Eesti saatkonna pressidiplomaat Maarika Saarna-Siimann, uuringu teostasid kommunikatsioonijuhtimise eriala magistrandid Katre Liiva, Liina Aavik, Pille Metsik, Aili Ohlau ja Pirta Sihlman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles