Ministeerium: Eesti valik ei ole eliitkoolid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Haridus- ja teadusministeeriumi üldhariduse osakonna juhataja Irene Käosaare hinnangul ei ole Eesti valik olnud eliitkoolid vaid võrdselt tugev põhiharidus.

«Neljapäevases Kahekõne saatest jäi kõlama Soome haridusministri Kristi Kiuru mõte, et Eesti valik on olnud eliitkoolid. See pole kindlasti õige – katsete pärast kihistunud põhikoolisüsteem pole kunagi olnud ega ole ka praegu Eesti riigi valik,» ütles ta.

Käosaar märkis, et Eestis on kõikidele koolidele antud võrdsed tingimused ning õpe toimub kõikjal riikliku õppekava alusel ning rahvusvahelise haridusuuringu PISA tulemuste kohaselt on Eesti põhikoolid võrdse tasemega sõltumata sellest, kas need asuvad mõne eliitgümnaasiumi  juures või väikeses maakohas.

«See, mida Soome haridusminister Eesti valikuks nimetas, on hulk rahva seas levinud uskumusi, mida võimendavad gümnaasiumite riigieksamite tulemuste avaldamine – põhikoolide taset me ju ei mõõda,» ütles ta ning lisas, et ka eliitkoolide funktsioneerimise alus on esimeses klassis targemate, paremate vanemate või ette õpetatud õpilaste valimine.  «Nukral kombel vahetatakse tihti enam kui pooled neist enne gümnaasiumit välja. »

Ta tõi näiteks Hugo Treffneri gümnaasiumi, kuhu tulevad kokku lapsed üle Eesti ning mitte ainult eliitkoolide põhikoolidest, vaid ka headest maapõhikoolidest, keda keegi kunagi edetabelisse pole pannud.

Praegu riigikogus menetletavas põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses ongi üks olulisimaid muudatusettepanekuid sisseastumiskatsete lõpetamine ning selgete põhikoolipiirkondade loomine – sellega loodetakse lõpetada algkoolikatsed ja anda lapsevanematele kindlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles