Põhja-Korea meelitab ettevõtjaid taas Kaesongi tööstusparki

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissesõit Kaesongi tööstusparki Lõuna-Korea poolt vaadatuna.
Sissesõit Kaesongi tööstusparki Lõuna-Korea poolt vaadatuna. Foto: SCANPIX

Kahe Korea omavahelised suured erimeeldused näitavad taandumise märke, kuna Põhja-Korea üritab ettevõtjaid taas Kaesongi tööstusparki meelitada.

Alles mõni nädal tagasi ähvardas Pyongyang lõunanaabrit tuumasõjaga, vahendas AFP.

Kaesongi taasavamisese üle võiks pidada nõu juhul, kui ettevõtete lõunakorealastest omanikud kohale tuleks, edastab Põhja-Korea riiklik meedia. Läbirääkijate turvalisus on tagatud.

Lõuna-Korea ühendamisministeerium vastas põhjanaabrile, et riik peab võtma ühendust Lõuna-Korea valitsusega, mitte tsiviilisikutega. See aga pole Põhja-Koreale meeltmööda.

Kaesongi tööstuspark asub kahe Korea omavahelise piiri lähistel, kuid Põhja-Korea territooriumil. Seal tegutseb mitmeid Lõuna-Korea firmasid, kellele on kasulik Põhja-Korea odav tööjõud.

Aprillis läksid kahe naaberriigi suhted väga teravaks ja Põhja-Korea ähvardas muu hulgas raketirünnakuga. Tookord viis Pyongyang tööstuspargist ära kõik 50 000 töölist.

Tööstustsoon on Põhja-Korea jaoks peamine välisvaluuta allikas.

Kaesongis tegutsenud ettevõtete jaoks on tootmise võimalik taaskäivitamine hea uudis. Firmad on olnud mures tühja tööstusparki jäänud masinate, tooraine ja valmistoodangu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles