Leedu kaitseväe juhataja: osaleme Kevadtormil ka edaspidi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe suurõppusel «Kevadtorm» osalevad ajateenijad eelseisvaks lahinguks valmistumas.
Kaitseväe suurõppusel «Kevadtorm» osalevad ajateenijad eelseisvaks lahinguks valmistumas. Foto: Toomas Tatar

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ja Leedu kaitseväe juhataja kindralleitnant Arvydas Pocius arutasid täna Vilniuses Eesti ja Leedu panust NATO reageerimisjõududesse 2016. aastal ühise Balti pataljoniga ning osalust ühisõppustel.

Leedu kaitseväe juhataja andis oma Eesti ametivennale teada, et esimest korda Kevadtormil osalenud leedu luurerühm sai õppuselt väga hea kogemuse ja leedukad kavatsevad ka edaspidi Kevadtormil kaasa lüüa.

Leedu luurerühm tegi koos Scoutspataljoni ja Ühendkuningriigi jalaväekompaniiga kokku harjutavale pataljonile vastutegevust.

Eesti, Läti ja Leedu on lubanud anda NATO reageerimisjõudude valmisolekusse 2016. aastal ühise pataljoni, mis moodustatakse Scoutspataljoni baasil ning mille juhtriik on Eesti.

NATO reageerimisjõud (NRF, NATO Response Force) on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav ligi kolmeteistkümnest tuhandest kaitseväelasest koosnev väekontingent, mida Põhja-Atlandi Nõukogu võib rakendada sõjaliste ülesannete täitmisel maailma erinevates paikades.

«Leiame mõlemad, et NATO reageerimisjõud peavad olema valmis tegutsema ka reaalsetes konfliktides, kus NATO neid vajab,» ütles kindralmajor Terras. «Tegutseme lähiaastatel selle nimel, et Eesti, Läti ja Leedu 2016. aastal NATO käsutusse antav pataljon oleks ühtlaselt välja õpetatud ning valmis kiirelt reageerima, kui NATO otsustab reageerimisjõude kasutada.»

Kindralmajor Terras ja kindralleitnant Pocius käsitlesid veel mõlema riigi panust NATO Kirdekoerpuse staabi tegevusse. Praegu panustavad nii Eesti kui Leedu Kirdekorpusesse staabiohvitseridega.

Mõlemal riigil on kavas oma osalust Kirdekorpuses suurendada. 3. juunil Eestis, Lätis ja Leedus algaval õppusel Saber Strike paikneb Kirdekorpuse staap Tapal ning juhib Eesti 1. jalaväebrigaadi.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras on Leedus president Toomas Hendrik Ilvese riigivisiidi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles