Riigikontroll andis sisekaitseakadeemia kolimisele hävitava hinnangu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia.
Sisekaitseakadeemia. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

Riigikontrolör Alar Karis teeb valitsusele saadetud kirjas maatasa Isamaa ja Res Publica Liidu idee kolida Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale. Kolimine muudaks kadeti õppekoha ülekaalukalt kalleimaks kogu Eesti haridussüsteemis, akadeemia ehituseks puudub raha ja kolimine viiks drastiliselt alla õppekvaliteedi taseme.

Lühidalt võib riigikontrolli arvamuse kokku võtta nii – uue akadeemia ehitamine on ebamõislikult kallis, sama raha eest saaksime ehitada kaks uut kunstiakadeemia hoonet. Lisaks toob kolimine endaga kaasa igaaastased täiendavad kulud umbes kahe miljoni euro võrra.

See muudaks akadeemia õppekoha pealt Eesti haridussüsteemis ülekaalukalt kõige kallimaks õppeasutuseks. Kolimise hind oleks umbes 50 000 eurot ühe õppekoha kohta. Sellele lisanduks hiljem igal aastal umbes 10 000 euro suurune õpetamiskulu, mis oleks samuti Eesti rekord.

Sellist luksust ei saa Eesti endale lubada isegi mitte regionaalpoliitilistest aspektist lähtudes. Pealegi, regionaalpoliitiline efekt on riigikontrolli hinnangul kolimisel sisuliselt olematu.

Riigikontrolli kiri valitsusele oli ajendatud valitsus aasta tagusest otsusest kohustada siseministeeriumit analüüsima akadeemia kolimisega kaasnevaid aspekte. Praeguseks ettevalmistatud materjalidest nähtub, et ministeerium teebki ettepaneku akadeemia Ida-Virumaale kolimiseks. Raha selleks peaks leidma rahandusministeerium riigieelarvest ja Euroopa Liidu toetustest.

Ent värske riigikontrolli arvamus, mis adresseeriti mai keskel peaministrile, rahandusministrile, haridus- ja teadusministrile, siseministrile ning riigisekretärile, on kolimisplaani asjus tõeliselt kriitiline. Võib isegi öelda, et IRLi idee kohta halastamatu.

Mida täpsemalt riigikontrolli kriitika sisaldas, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles