Inimene peab ise otsustama, kas ta läheb valimistelki hääletama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletamine Keskturu juures Keskerakonna valimistelgis.
E-hääletamine Keskturu juures Keskerakonna valimistelgis. Foto: Toomas Huik.

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula väitel peab iga inimene ise otsustama, millised tingimused ta endale e-hääletamiseks valib.


Sibula sõnul ei esita valimisseadus täpseid nõudeid, kuidas peab toimuma elektrooniline hääletamine. Kui valija leiab, et e-hääletamise tingimused ei olnud talle sobilikud, jääb talle võimalus kuskil mujal elektrooniliselt hääletada või minna eelhääletamise ajal valimisjaoskonda. Eelhääletamine toimub 1.- 3. juunini. Loomulikult on võimalik hääletada ka päris valimiste päeval.

Vabariigi valimiskomisjon soovitab inimestel e-hääletada iseseisvalt, mitte organiseeritult või kampaania korras.

Sibul märkis, et kui telkides korraldatakse hääletamist nii, et tegemist võiks olla süütegudega valimisvabaduse vastu, saab sekkuda politsei.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal kinnitas, et keskerakonna telgikampaania ei ole kuidagi vastuolus Eestis kehtivate seadustega.

«Olgugi et keskerakonna telgid on püstitatud kaubanduskeskuste ja turgude juurde, ei tegelda seal häälte ostmise-müümisega,» kinnitas Toobal. «Pakutakse vaid soovijaile võimalust oma lemmikerakonna või üksikkandidaadi poolt e-hääletada.»

Ta lisas, et aeg-ajalt käivad valimistelkidest läbi ka keskerakonna europarlamendi valimiste kandidaadid, aga ka sügisel kohalikel valimiste kandideerivad erakondlased.

Savisaar: pöörduge OSCE poole

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar avaldas valimiskomisjoni esimehele Heiki Sibulale tema hoiatuste eest tunnustust.

Savisaar soovitas kõigil nendel, kes e-valimistes ohtu näevad ja püüavad vaidlustada Keskerakonna valimistelke, pöörduda Viinis asuva OSCE valimisi jälgiva kogu poole ja nõuda Eestis selles küsimuses rahvusvahelise monitooringu läbiviimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles