PPA ja TTÜ panevad kuritegevuse vastu võitlemisel seljad kokku

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna sõlmisid politsei- ja piirivalveamet (PPA) ja Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) koostööleppe, millega pandi paika olulisemad ühistöö suunad järgmisteks aastateks.

Suurem osa käimasolevast ja kavandatavast koostööst puudutab IT-valdkonda. Üheks mahukamaks teemaks on küberkriminalistika – digitaalsete tõendite avastamine ja fikseerimine. Selles vallas on juba läbi viidud mitmeid koolitusi politseinikele.

2014. aastal avatakse TTÜs küberkriminalistika-alane magistriõpe. Olulisteks koostöökohtadeks on ka konfidentsiaalsus andmete hajustöötlemisel, tehnoloogiad suurte andmehulkade haldamisel ning isikuandmete kaitse.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher märkis, et olukorras, kus kuritegevus on muutumas üha valgekraelisemaks ning kolimas aina kiiremini tänavalt internetti, on avaliku sektori kohuseks käia ajaga kaasas.

«PPA peab olema nutikas asutus ja üksi ei suuda me nutikad olla,» rääkis Vaher, lisades, et tegelikult on politsei koostöö ülikooliga kestnud juba pikka aega. «Täna tahtsime selle rohkem raamidesse saada.»

Ta lisas, et Eestis tehakse väga head teadust. «Meie kõigi huvi on rakendada seda võimalikult palju, et meie otsused oleksid võimalikult nutikad ning inimestel oleks seeläbi Eestis turvalisem elada,» sõnas Vaher.

TTÜ rektori Andres Keevalliku sõnul omavad lepingupooled potentsiaali, mille rakendamine koostöös aitab kaasa mõlemapoolsele arengule.

«PPA vajab reeglina innovatiivseid ja töökindlaid lahendusi, kõrgetasemelisi ekspertiise, mis on tingitud ka kurjategijate kasvavast kompetentsusest,» lisas Keevallik.

Tehnikaülikool teeb PPAga koostööd muu hulgas ka mereseire tehnoloogiate, materjalitehnoloogia, liiklusohutuse valdkondades.

«PPA huvi on natuke teaduslikum vaade liiklusohutusele ehk millised liiklusohutusmeetmed võiksid kuidas toimida,» rääkis politsei ja uurimisasutuste vahelise koostöö kavandamisega tegelev PPA analüüsibüroo politsei ekspertanalüütik Raul Savimaa. «Läbi uurimisttööde saaks uurida, kuidas tegelikult liiklusohutust tõsta.»

Nagu öeldud, on olulseks valdkonnaks küberkriminalistika, mille raames on plaanis koolitada kokku 400 politseiametnikku, kes on seotud kriminaalmenetluse või korrakaitsepolitseis väärteomenetlusega, mis on toime pandud IT vahendeid kasutades.

«Tutvustatakse, kuidas peaks menetluses arvestama digitõendite eripära, sest kindlasti on olulisi nüansse, mida tohib arvutiga teha ja mis järjekorras, et ta oleks tõendusmaterjal,» selgitas Savimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles