Rahvaliit saab valitsuses rahandus- ja siseministri koha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliitlane erakonna kongressil hääletamas.
Rahvaliitlane erakonna kongressil hääletamas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvaliidu ja paremerakondade delegatsioonide kokku lepitud koalitsioonileping annab Rahvaliidule rahandus- ja siseministri koha, samuti läheb riigikogu esimese aseesimehe positsioon.


Seega saab Rahvaliit kaks sotsidest vabaks jäänud ministrikohta, «Aktuaalsele kaamerale» intervjuu andnud partei esimehe Karel Rüütli sõnul kolmas sotside koht ehk rahvastikuministri amet kaotatakse.

Rahvaliidule peaks minema ka riigikogu 1. aseesimehe positsioon, mis kuulub praegu reformierakondlasest Kristiina Ojulandile, kes aga valitakse juunis tõenäoliselt europarlamenti.

Rüütli ütles BNSile, et kokkuleppe kohaselt saab Rahvaliit ka riigikogu sotsiaal- ja maaelukomisjoni esimehe posti, mis praegu kuuluvad valitsusest vabastatud sotsiaaldemokraatidele. Samuti sotsiaaldemokraatide käes oleva kultuurikomisjoni juhi koha saab Reformierakond ning väliskomisjoni esimehe oma IRL.

Rüütli lisas BNSile, et lõpliku otsuse koalitsiooni mineku, sealhulgas ministriportfellide jaotuse kohta langetab erakonna volikogu, mis koguneb tõenäoliselt esmaspäeval.

Ta lisas teleintervjuud andes, et Rahvaliidu põhiliste nõudmistega leppes arvestati. Näiteks kohalike omavalitsuste volikogude tasandusfond kasvab tänavu 50 miljoni krooni võrra, järgmisel aastal 100 miljoni krooni võrra. Üliõpilaste õppelaenutingimused otsustati endiseks jätta ning samuti mitte vähendada põllumaanduse otsetoetusi, bussitoetusi jms. Lepiti kokku ka, et Eesti Energiat, Eesti Raudteed ja Tallinna Sadamat ei erastata. 

President Toomas Hendrik Ilves vabastas eelmisel neljapäeval Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipi ettepanekul ametist sotsiaaldemokraatidest ministrid: rahandusminister Ivari Padari, siseminister Jüri Pihli ja rahvastikuminister Urve Palo. Samal päeval tegi Ansip Rahvaliidule ettepaneku alustada uue võimuliidu loomiseks ametlikke kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles