Briti väed hoidsid Camp Bastionis ebaseaduslikult kinni ligi 90 afgaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Camp Bastion
Camp Bastion Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Afganistanis Camp Bastioni kinnipidamiskeskuses on Briti vägede kontrolli all 80-90 Afganistani kodanikku, kinnitas Briti kaitseminister Philip Hammond täna Briti rahvusringhäälingu BBC teatel.


Kaheksat kinnipeetavat esindavate Briti advokaatide sõnul on nende kliente hoitud süüdistust esitamata kinni kuni 14 kuud. Briti vägedel Afganistanis on õigus pidada vahistatuid kinni kuni 96 tundi, kinnipidamisaja pikendamine on lubatud erijuhtudel näiteks luureinfo hankimiseks.

Advokaadid võrdlesid olukorda USA kinnipidamiskeskusega Guantanamo Bays ja soovivad, et Briti ülemkohus mehed vabastaks.

Kaitseminister Hammond väitis täna, et kinnipeetavate vabastamine seaks Briti väed Afganistanis ohtu.

BBC käsutuses olevate dokumentide kohaselt hoitakse praegu Camp Bastionis 85 arvatavat sissi. Briti advokaatide sõnul vahistasid Briti sõdurid nende kliendid Helmandi ja Kandahari provintsi külades korraldatud haarangute käigus ning neile pole süüdistust esitatud.

Briti kaitseministeerium nimetas väiteid, nagu juhiks Briti väed Afganistanis salajast kinnipidamiskeskust, absurdseteks. Kaitseminister ütles usutluses BBC raadiole, et valitsus on teavitanud kahtlusaluste kinnipidamisest ka parlamenti.

Afganistani kaitseministeeriumi esindaja kindral Zahir Azimi nimetas kinnipeetute pikka vahi all hoidmist ebaseaduslikuks ja ebainimlikuks. «Vangid tuleb anda üle Afganistani võimudele,» ütles Azimi. «Neid tuleb kohelda vastavalt Afganistani seadustele ja rahvusvahelise üldsusega sõlmitud kokkulepetele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles