Süüria valitsusväed said Venemaalt esimese partii S-300 õhutõrjesüsteeme

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa S-300 õhutõrjesüsteem.
Venemaa S-300 õhutõrjesüsteem. Foto: AP / Scanpix

Süüria sai Venemaalt esimese partii S-300 õhutõrjesüsteeme teatas Süüria president Bashar al-Assad täna Liibanoni meedia andmetel.


Saadetisele on peagi oodata lisa, sõnas ta Liibanoni ajalehe al-Akhbar veergudel, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Venemaa on kinnitanud, et toimetab Süüria valitsusele Lääne vastasseisust hoolimata ka edaspidi relvi, et aidata kaasa stabiilsuse tagamisele piirkonnas.

Assadi vankumatu liitlane Moskva on muutunud veelgi provokatiivsemaks pärast Euroopa Liidu otsust lõpetada relvade sisseveo keeld ning asuda potentsiaalselt Süüria mässulisi relvasaadetistega toetama.

USA, Prantsusmaa ja Iisrael on soovitanud Venemaal relvasaadetised peatada.

Moskva sõnul muudab ELi poolne embargo lõpetamine veelgi raskemaks USA ja Venemaa juhitavad katsed korraldada Süüria rahukonverents valitsusvägede ja neli aastakümmet kestnud Assadi perekonna valitsuse kukutamist sooviva opositsiooni vahel.

Assad rääkis Liibanoni meedias ka, et kavatseb konverentsil osaleda, ent ei uskunud eriti selle tulemuslikkusesse ning plaanib mässulistega edasi sõdida.

Ametiisikute sõnul on USA sealne põhiline liitlane, Iisrael kindel, et S-300 tegevusraadius ulatub sügavale nende riiki ning ähvardab ka Tel Avivi lennujaama.

Assad rõhutas ka sidemeid Hezbollah' võitlejatega, kes sõdivad nüüdseks täiesti avalikult valitsusvägede poolel Liibanoni-Süüria piiri lähedal.

«Süüria ja Liibanon on sama telje osad,» sõnas Assad al-Akhbari andmetel telekanalile al-Manar, mis näitab intervjuud täna.

«Süüria armee on see, kes võitleb ja juhib lahinguid relvastatud grupeeringute vastu ning see võitlus kestab kuni terroristid saavad kõrvaldatud.»

Iisrael, kes on ettevaatlik igasuguste Süüria Liibanoni Hezbollah'le saadetavate relvasaadetiste suhtes on juba korraldanud nende peatamiseks kolm õhurünnakut Damaskusele.

Rünnakud ärritasid Süüriat ning riigimeedia andmetel lubas Damaskus vastata kõikidele järgnevatele löökidele ning lasta relvastatud gruppidel rünnata Iisraeli nende ühisel piiril Golani kõrgendikul.

Iisrael hõivas suurema osa Golani kõrgendikust 1967. aastal ning okupeerib seda ala siiani.

Assad ning tema lahkunud isa Hafez al-Assad hoidsid piirialad aastakümneid rahulikuna.

«Süüria valitsus ei seisa ühegi Süüria rühmituse teel, kes tahab alustada vastupanusõda
Golani vabastamiseks,» sõnas Assad.

Hezbollah on teatanud, et toetab sel juhul neid gruppe.

Vene relvaekspordi monopolile Rosoboronexport lähedalseisvad isikud teatasid möödunud aastal, et varem sõlmitud kokkulepe S-300 õhutõrjesüsteemide saatmiseks Süüriasse külmutati sealse vägivalla tõttu, ent ühe Süüria allika sõnul olid nad tegelikult juba 20 protsenti lepingu hinnast tasunud.

Varem sel kuul teatas Iisrael Washingtonile, et Süüria on alustanud 900 miljonit dollarit maksva relvaostutehingu eest tasumisega ning saadetis peaks jõudma kohale kolme kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles