Krištafovitš: Helme avaldus teeb Eesti mainele kahju

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Kristafovits.
Jevgeni Kristafovits. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ühenduse Vaba Isamaaline Kodanik mõttekoja liige Jevgeni Krištafovitš avaldas kahetsust poliitiku Martin Helme tehtud avalduste üle mustanahaliste aadressil ning kutsus kõiki Eesti poliitilisi jõude üles selgelt ja ühemõtteliselt rassistliku ideoloogiat taunima.

«Helme demagoogia «ma tahan, et Eesti oleks valge riik» on lihtsalt väga rumal. Eestis elab kaduvväike arv mustanahalisi ja moslemeid ning nad ei ole kordagi oma käitumisega andnud põhjust näha neis ohtu meie ühiskonna turvalisusele. Vastupidi, ilma mustanahalise eestlase Dave Bentonita poleks me Eurovisiooni võitnud,» ütles Krištafovitš.

Tema arvates ei leia valge rassi ülistav retoorika ja võõrviha Eesti ühiskonnas kunagi suurt kõlapinda.

«Ma olen ise mitte-eestlane. Oma elu jooksul ei ole ma kordagi siin kokku puutunud vihkamisega või diskrimineerimisega minu rahvuse tõttu. Eesti inimesed on enamuses väga sõbralikud ja toetavad. Helme ei tunne üldse eestlasi, kui arvab, et saab sellise räuskamisega endale tohutut populaarsust koguda. Nii, nagu Manifestis kõigile Eestimaa rahvastele on sätestatud, tahab eestlane olla vääriliseks liikmeks kultuurrahvaste peres. Võõrviha ja rahvuslik suletus ei ole meile lihtsalt omased,» lisas ta.

Ilma mustanahalise eestlase Dave Bentonita poleks me Eurovisiooni võitnud.

Krištafovitši hinnangul toovad Martin Helme rassistlikud avaldused ja üleskutsed Eesti rahvusvahelisele mainele korvamatut kahju, kuna loovad meile «natsiriigi» kuvandit, just nii nagu Kreml tahab meid maailmas näidata.

«Üks Martin Helme fraase: «kui on must, näita ust», rõõmustab meie poliitilisi vaenlasi palju rohkem, kui Yana Toomi pikk intervjuu sellest, kuidas eesti keel ja rahvas surevad välja, või kui terve Öise Vahtkonna vähemalt aastapikkune tegevus. Selles mõttes on Helme tegevusest Eesti riigile rohkem kahju. Seega peaksid kõik Eesti poliitilised jõud selgelt ja ühemõtteliselt deklareerima, et rassismile Eestis kohta ei ole,» rõhutas Krištafovitš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles