Birma mässulised leppisid kokku vaherahu sõlmimises

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leitnant Myint Soe Birma kaitseministeeriumist (vasakul) istub laua taga koos Kachini Iseseisvusarmee majori Guan Mawiga.
Leitnant Myint Soe Birma kaitseministeeriumist (vasakul) istub laua taga koos Kachini Iseseisvusarmee majori Guan Mawiga. Foto: AP / Scanpix


Birmas jõudsid võimud täna pärast kaks aastat kestnud võitlusi vähemusrahvuse katšinidega esialgsele kokkuleppele relvarahu kehtestamises.

Esimest korda konflikti puhkemisest 2011. aastal kohtuti rahumeelselt kodumaal ning allkirjastati seitsmepunktiline plaan, mis sisaldab lahingutegevuse lõpetamist käsitlevat kokkulepet, sõnas AFPle läbirääkija Min Zaw Oo.

Veravalamine Hiina piiri äärses Kachini osariigis ja usuvägivald mujal Birmas on varjutanud riigis toimuvad positiivseks peetavad poliitilised muutused – aastakümneid sõjaväelise valitsuse all olnud Birmas on viidud läbi mitmeid reforme.

Kachini Iseseisvusarmee (KIA) esindajad ja Birma reformistliku valitsuse president Thein Sein pidasid kolm päeva kestnud kõnelusi Myitkina linnas. Eelmised kõneluste voorud on toimunud erinevais paigus Hiina piiril.

ÜRO peasekretär Ban Ki-mooni erinõunik Birmas, Vijay Nambiar, osales esimest korda neil kõnelustel vaatlejana koos Hiina ja Birma rahvusvähemuste esindajatega.

Kümned tuhanded Kachini elanikud on pidanud hakkama põgenikeks alates 2011. aasta juunist, mil murti valitsuse ja mässuliste vahel 17 aastat kestnud relvarahu.

Valitsusvägede õhurünnakud KIA võitlejatele möödunud aasta detsembris tõmbasid Birma sündmustele veelgi enam rahvusvahelist tähelepanu.

Kuigi mässulised on reageerinud valitsuse järjestikkustele relvarahu lubadustele ettevaatlikkusega, on võitlused viimastel kuudel siiski rahunenud.

Katšinid kes soovivad suuremat autonoomiat, sõnasid, et läbirääkimistel tuleks käsitleda ka nende nõudmisi rohkematele poliitilistele õigustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles