Iraani abielurikkujaid võib nüüd ka teisiti hukata kui kividega surnuks loopides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Berliinis protestimas Iraani praktika vastu loopida abielurikkujad kividega surnuks.
Naine Berliinis protestimas Iraani praktika vastu loopida abielurikkujad kividega surnuks. Foto: SCANPIX

Iraan muutis oma rahvusvahelist hukkamõistu pälvinud seadust, mis lubab süüdimõistetud abielurikkujad kividega surnuks loopida. Uudisteagentuuri AFP valdusesse materjalidest selgub, et nüüd võib kohtunik mõista ka teistsuguse hukkamismeetodi kasutamise.

Vastuoluline hukkamismeetod, kus pooleldi maa sisse kaevatud süüdlast loobitakse kividega, on saanud teravat kriitikat nii inimõigusorganisatsioonide, rahvusvaheliste ametite kui ka lääneriikide poolt.

Uues karistusseadustikus seisab, et kui pole võimalik kividega surnuksloopimise kohtuotsust täide viia, siis otsust langetav kohtunik võib otsustada ka teistsuguse hukkamismeetodi kasuks, kui selle kiidab heaks kohtusüsteemi juht.

Seadustikust ei selgu, mis juhtudel kividega hukkamise võimalust ei peaks eksisteerima.

Inimõiguslaste rühmituse International Committee Against Stoning esindaja Mina Ahadi sõnas AFP-le, et rahvusvaheline surve ja hukkamõist on osutunud efektiivseks.

Siiski mõistis ta ka muudetud paragrahvi hukka kui keskaegse ja barbaarse, Ahadi sõnul peaks kividega surnuksloopimise praktika üldse lõpetama, mitte selle mõne muu karistusmeetodiga asendama.

Iraanis 1979. aasta revolutsioonist kehtivate islamiseaduste kohaselt karistatakse süüdimõistetud abielurikkujaid kividega surnuksloopimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles