Inimõiguste instituut: Helme kihutab oma väljaütlemisega diskrimineerimisele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vootele Hansen
Vootele Hansen Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Poliitik Martin Helme väljaütlemisi mustanahaliste teemal võiks määratleda kui diskrimineerimisele kihutamist, leiab Inimõiguste Instituudi juhatuse esimees Vootele Hansen.

«Helme mõtted ei ole kohased demokraatlikule maailmale ega neile, kes peavad lugu ja austavad inimõigusi,» märkis Hansen.

«Me tunnistame, et igaühel on õigus oma arvamusele, kuid me ei saa määratleda tervete inimrühmade rassi, nahavärvuse ja muude sünnipäraste omaduste alusel nende rahvust, usulisi ja poliitilisi veendumusi ja kultuurilist käitumist,» leiab Hansen.

«Taoline halvustav, eelarvamuslik ja lihtsustatud suhtumine tervetesse inimrühmadesse ei aita sugugi kaasa ka võimalike sotsiaalsete probleemide lahendamisele multikultuurses ühiskonnas. Omistades üksikisiku mingeid tegevusi ja käitumist tervele grupile, ei saa siin lähtuda argumendist, et nad kujutavad ohtu meie julgeolekule,» lausus ta.

«Martin Helme arvamust võiks määratleda kui diskrimineerimisele kihutamist, mis ei ole ühele traditsioonilistest demokraatlikest väärtustest rääkiva noorele mehele kohane tegevus, vaid tekitab piinlikkust,» lisas Hansen.

«Eesti on teinud ja teeb juba kaks aastakümmet pingutusi ja viib läbi mitmeid erinevaid programme, et lõimuda eelmise riigikorra ajal (nõukogude okupatsioon) Eestisse tulnud immigrante. Eestil on selleks kasutada vähene ressurss ja võimalused, kuid meie riigi immigratsioonipoliitika peaks olema isikukeskne, mitte grupi põhimõttel.»

«Inimõiguste Instituut julgustab Martin Helmet muutma oma seisukohta antud küsimuses, viimaks seda inimõiguspõhimõttetega kooskõlla,» lisas ta.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liige Martin Helme avaldas teisipäeval Tallinna TV saates «Vaba mõtte klubi» arvamust, et Eesti immigratsioonipoliitikas peaks kehtima reegel «kui on must, näita ust» ning soovi, et «Eesti oleks valge riik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles