Ansip: üks isik on häälte võltsimise üles tunnistanud

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Andres Haabu / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et praeguseks on erakonnale teada üks isik, kes on erakonna sisevalimiste hääletuspettuse korraldamise kirjalikult üles tunnistanud. Kellega on tegu ja millisel positsioonil see inimene erakonnas on, Ansip ei avalda.

«Eesti Ekspress on välja selgitanud kuus juhtumit, minule on tänaseks teada üle 30 kahtlase hääletamise, mis vastavad ühele ja samale mustrile, mis võib viidata võõra identiteedi kasutamisele,» kommenteeris Ansip väärkasutatud häälte arvu. «Igal juhul on see väga taunitav, et keegi on üritanud ja manipuleerinud valimistega.»

Samas on veel teadmata, mitu inimest on pettuse korraldajad. «Praegu on ennatlik öelda, et neid inimesi oleks mitu. Jah, peasekretäril on ühe isiku kirjalik seletuskiri olemas, kus ta tunnistab, et ta selle toime pani ja viitab küll ka sellele, et ta tegi seda kellegi teadmisel. Las avaldab tema nime ja kõik tehiolud välja see komisjon, mis esmaspäeval tööd alustab.» Muu hulgas peab selguma, kas pettus pandi toime kellegi käsul või teadmisel.

Ojulandi usaldusväärsus

Ansip ei soovinud hinnata, kas ta usub ja usaldab Reformierakonna Lääne-Virumaa piirkonna juhti Kristiina Ojulandi, kes väidab, et tal polnud võimalust häältega manipuleerimiseks ja tema sellega seotud ei ole. Ansip pole Ojulandiga petusüüdistuste osas veel vestelnud.

Reformierakonna praegust teadmist mööda puudutab pettus vaid Lääne-Virumaad seal ei ole väga palju inimesi, kellel on võimalus inimeste Oravavõrgu sisselogimise parooli muuta.

«Neid inimesi on vähem kui 20, kes saavad erakonna liikme parooli vahetada ja praegu tuleb tunnistada, et üks neist on usaldust kuritarvitanud. Enamasti on see ikkagi piirkonna arendusjuht (Lääne-Virumaal on selleks Taimi Samblik - toim.), kes saab inimestele uusi paroole saata. Mina ei ole temaga rääkinud, küll aga on seda teinud erakonna peasekretär.»

Petturit ootab Ansipi sõnul erakonnast väljaheitmine. «Minu esialgne hinnang on selline, et sellisel inimesel, kes on otsustanud sõpruskonnas, mida erakond kahtlemata on, valimistulemusega manipuleerida, sellisel inimesel ei tohi erakonnas kohta olla.»

Küsimusele, kas pettur ei peaks kohe avalikult oma teod üles tunnistama, vastas Ansip eitavalt: «Küllap ta tuleb välja, kuid hetkel, kui tegemist pole isegi veel sõna-sõna vastu staadiumisse jõudnud juurdluse käiguga, on kindlasti vara süüdistusi avalikult paljundada.»

Kas valimistel toimunut peaks uurima ka prokuratuur, on Ansipi sõnul uurimisorganite otsustada.

Valimised jäävad jõusse

Ansip märkis, et kuigi erakonna põhikirjas ei ole juhtorganite valimine e-hääletusel otseselt reguleeritud, pole e-valimised seadusevastased. «Pigem nõuab seadus seda, et kõik MTÜde liikmed peaksid saama osaleda ka juhtorganite valimistel. Erakonna korraldada on, mis vormis valimisi korraldatakse ja vastuolu ei ole.»

Peaminister ütles, et kui petuhäälte andjate arv jääb pärast uurimise lõppu alla 30, siis see viimaste juhatuse valimiste tulemusi ei muuda. 

Põhjus, miks eelhääletuse perioodi erakonna juhatuse valimistel viimasel hetkel pikendati, seisneb Ansipi sõnul selles, et paljud erakondlased ei jõudnud oma häält anda ega saanud ka Tartusse kohale tulla.  

Ansip möönis, et Reformierakonnas juhtunu võib olla vesi Keskerakonna veskile, kes on pikka aega rääkinud e-hääletuse manipuleeritavusest. Samas on kohalikud ja riigikogu valimised erakonna sisevalimistest oluliselt erinevad.

«Ma ei võtaks kuidagi omaks süüdistusi, et kurja juur on e-valimistes. Ka pabervalimisel on võimalik muuta hääletustulemust. Kui kellelgi on soov isikute eest hääletada ilma isiku teadmata, siis ei jää pabervalimistel ei jää sellest mingit jälge, elektroonilistel valimistel jääb. Elektroonilised valimised, ka sel kujul nagu Reformierakonnas, on märksa usaldusväärsemad, kui valimised, kus kasutatakse paberbulletääne,» leidis Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles