Helme: Eestisse tuleb migrantide põhjakiht

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme leiab, et kui tahame eestlaste osakaalu kasvu Eesti rahvastikus, siis tähendab see, et me siia võõraid rohkem sisse ei lase.
Martin Helme leiab, et kui tahame eestlaste osakaalu kasvu Eesti rahvastikus, siis tähendab see, et me siia võõraid rohkem sisse ei lase. Foto: Liis Treimann

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatuse liige Martin Helme (37) selgitab oma hiljutist avaldust, mis on pälvinud etteheiteid rassismi kohta.

«Kui on must, näita ust.» Selline peaks teie arvates olema Eesti immigratsioonipoliitika. Jääte nende sõnade juurde?

See oli utreerimine, meelega vinti peale keeratud lihtsustus. Aga on minu kindel seisukoht ja on meie erakonna seisukoht, et Eesti immigratsioonipoliitika peab olema äärmiselt range. Me ei tohiks lasta sisse massimmigratsiooni.

Meile räägitakse muinasjutte, et kusagil on olemas müstiline, tulus ja kasulik selektiivne immigratsioon. Selle järgi saame ainult kõrgelt haritud, tublisid ja töökaid inimesi ja see peaks justkui meie majandust aitama. Kuid niipea kui öelda, et okei, hakkame siis sõeluma, vahet tegema, siis oled sa rassist.

Omad on need, kes on siin. Võõrad on need, kes pole siin.

Ning küsimus pole selles, mis on need kriteeriumid. Võime ükskõik mis kriteeriume seada, aga niipea kui sa neid seadma hakkad, on see kohe diskrimineerimine, rassism, ksenofoobia ja mis kõik veel.

Teie ei jagaks tulijaid hariduse ja töökogemuse põhjal, vaid mustadeks ja valgeteks.

Ma jagaks omadeks ja võõrasteks.

Kes on need omad ja võõrad?

Omad on need, kes on siin. Võõrad on need, kes pole siin.

Eesti demograafiline olukord ei luba Eestisse rohkem inimesi sisse lasta. Isegi mõne tuhande inimese saabumine aastas mõjutab seda olukorda silmanähtavalt. Ja see pole veel massimmigratsioon.

Peaksime suutma rääkida asjadest ausalt, nii nagu on. Kui läheme kaasa sama vooluga nagu läänes, mis on lõhestanud ühiskonnad ja toonud pingeid, tekitanud poliitikas tribalismi – inimesed ei hääleta enam poliitiliste voolude, vaid etnilise ja kultuurilise tausta järgi –, siis peaksime olema võimelised sellest õppima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles