Ojuland: Reformierakonna juhtkonnale oli vaja minu pead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatuse liige ja Euroopa Parlamendi saadik Kristiina Ojuland andis täna pressikonverentsi, et selgitada tema vastu tõstatatud kahtlusi võltsimistest partei sisehääletusel.

15:08

Pressikonverents algab 23 minuti pärast.

15:31

Ojuland astus pressiruumis ajakirjanike ette.

15:33

«Olen olnud 17 aastat erakonna liige. Manipuleerimised ja valimisrikkumised on üks põhjus, mis mind sunnib erakonna juhiks kandideerima. Sest selle erakonna võimalus üldse Eesti poliitilisel maastikul ellu jääda ilma muutusteta väheneb iga päevaga.»

15:35

Erakonnaseaduse järgi saab ainult üldkogu kinnitada valimiste tulemused. Reformierakond on läinud teist teed. Täna hommikul uurimiskomisjonis küsisin ma korduvalt, et kas valimisrikkumised on tuvastatud ainult Lääne-Virumaal ja Võrumaal. Mulle vastati «jah». Aga ma arvan, teie seas on palju inimesi, kes on valmis tuvastama, et ka teistes maakondades, nii Viljandimaal, Jõgevamaal ja mujal on osalenud valimistel inimesed, kes selleks õigust ei omanud.»

15:36

Ojulandi sõnul on kaks võimalust: kas Reformierakond on suunanud pettusesüüdistused meelega Lääne-Virumaa peale või ei ole nad soovinud asja tõsisemalt uurida.

15:37

Ojulandi sõnul on tuvastatud, et erakond ei lasknud eelvalimistel kõigil soovijatel hääletada. «Siin saalis on ka inimene, kellele ei saadetud vaatamata palvetele koode, et ta saaks hääletada. Vaatamata sellele, et ta neid korduvalt palus, saadeti talle koodid siis, kui valimised olid täielikult läbi.»

15:38

Ojulandi sõnul kavatseb ta teha kõik, et kutsuda kokku üldkogu ja korraldada uued valimised. Ojuland kavatseb seal kandideerida Ansipi asemel erakonna esimeheks.

15:40

Ojulandi sõnul on Ansipi ja erakonna kriitika tema suunal mitme eesmärgiga ja laiemad kui e-valimiste skandaal. Eesmärk on tema sõnul mätsida kinni muid erakonnaga seotud skandaale. «Kui te vaatate, kui palju mõni inimene sai e-valimistel hääli ja kui palju Tartus kohapeal, siis te näete mustrit. Kindlasti võib siin rääkida Kalevist (juhatuse iige Kalev Lillo - toim.)»

15:42

«Kõik arendusjuhid üle Eesti alluvad peasekretärile. Nad saavad temalt käske ja korraldusi. Kui tuleb korraldus korraldada hääli mõnele isikule, kes seda vajab, siis ei ole välistatud, et need inimesed on seatud surve alla. Rääkides Lääne-Viru arendusjuhist, siis see surve temal on olnud vimasel nädalal uskumatu. Mul õnnestus temaga reedel kohtuda ainult kõrvalisi teid pidi. Esialgsele kohtumisele ta ei ilmunud. Sõitsin Rakverre ja sain temaga seal kokku. Ta ütles, et ta oli olnud minu aia taga, tahtnud kohtuda, aga kohale oli tulnud Reimo Nebokat erakonna kontorist ja ajanud ta sealt minema.»

15:43

Ojulandi sõnul on manipulatsiooni üheks osaks ka see, et teda süüdistatakse liikmete eest liikmemaksu tasumises.

15:45

Ojulandi sõnul pakkus arendusjuht Taimi Samblik talle välja, et «meil on mõned vanainimesed, kes oleks nõus hääletama, kuid neil ei ole tasutud liikmemaks.» Pärast mitu päeva kaalumist otsustas Ojuland nende eest liikmemaksu tasuda ja küsida siis inimestelt, kas nad on nõus tema poolt hääletama.

15:46

«Et ma usaldasin arendusjuhti oli ilmselt vale otsus. Ma leian, et mind on ära kasutatud ja erakonna esimees püüab mind juba ette süüdi mõista, kuigi uurimiskomisjon on alles tööl. Minu meelest ei ole see mitte ainult ebaviisakas vaid ka ebademokraatlik.»

15:47

Kui palju inimesi teadis, et tahate kandideerida erakonna esimeheks? «Ma ei oska öelda, aga need ei ole mitte ainult erakonna sees vaid ka ettevõtjad ja avaliku elu tegelased, kes just aprillikuus hakkasid seda rääkima. Aga erakonna üldkogu toodi hoobilt ettepoole ja see plaan jäi soiku.»

15:48

Kas te ei karda, et teid võidakse erakonnast kohe välja heita? «Eks Silver Meikari juhtum näitab, et inimest ei ole sugugi keeruline Reformierakonnast välja heita»

15:49

«Tänane Reformierakonna juhtkond on selline, et sinna kuulub väga kitsas ringkond inimesi. Mõistlikku dialoogi ei toimu. Erakond kaotas ära avaliku debatilisti, selle asemel on Oravavõrk. Kindlasti avatuse pool on üks suurtest tagasikäikudest Reformierakonna ajaloos.»

15:52

Kuidas on RE valimissüsteem üles ehitatud? «See ongi üles ehitatud nii, et seda saab manipuleerida. Andrei Korobeiniku ja Kaja Kallasega arutasime seda, kuidas teha nii, et seda ei saaks manipuleerida. Kui vaadata kõiki neid silma- ja südamebusse, mis on enne valimisi ringi käinud, kus eeskätt kontrollitakse inimete silmi ja südant aga samas võetakse kõik nende andmed, ja keegi vormistab talle meiliaadressi ja sinna see kood tuleb. Inimene ise ei pruugigi teada. See erakonnas n-ö usaldusele üles ehitatud süsteem on minu hinnangul manipulatsioonile üles ehitatud süsteem.»

15:53

«Neli aastat tagasi kui ma viimati kandideerisin juhatusse, siis ometi õnnestus mul nendel valimistel välja jääda paari häälega ja minu ees õnnestus sisse saada Tõnis Kõivul, kes ei olnud tollal nii tuntud poliitik, kui ta praegu on.»

15:53

Kas Meikari jutt rahastamisskandaalis oli tõde? «Mul ei ole põhjust selles kahelda, ma ei kahtle Silveri sõnades.»

15:56

Kas olete nüüdseks arendusjuhiga saanud rääkida? «Meil ei ole olnud füüsiliselt võimalik maha istuda. See jälitamisjutt kõlab chicagolikult, aga Taimi Samblik on seda kahele inimesele rääkinud. Kui ma temaga rääkisin, siis ta oli ääretult endast väljas, näha oli, et inimene oli nutnud. Ei olnudki võimalik arutada seda, mis oli juhtunud. Tema jutt oli ainult üks: «erakonna juhtkond ei ole lubanud mul midagi rääkida ja ta oli saadetud maapakku.» Need olid tema sõnad. Tema sõnum oli see, et ta teeb seda, mida erakonna kontor talle ütleb ja rohkem ta ei ole meiega suhelnud.»

15:58

Kas Samblik on see inimene, kellest peaminster rääkis, et tunnistas üles petmise? «Jah. Ma ei tea mis meetoditega see temalt on välja pressitud. Kui ma telefonis püüdsin seda arutada, siis peale seda kohtumist Nebokatiga ta enam toru ei võtnud. Mul õnnestus ainult saada temaga kontakti ühe teise inimese kaudu. Selles telefonikõnes ütles ta (Samblik - toim.) kahte asja: «Nebokat ütles konkreetselt - erakonnal on vaja Ojulandi pead ja kui sa ei tee nii nagu erakond ütleb, lähed sa Galojani teed».»

16:00

Mis teooria teil on, mis selle kõige taga on? «Mingit erilist vandenõuteooriat ei ole. Rikkumised on laiaulatuslikumad. Manipulatsioon on kestnud aastaid. Arendusjuht teadis mis nimekiri see on kui ta mulle seda ette söötis. Oligi lihtne rääkida, et ainult Lääne-Virumaa ja asi sulgeda. Ja mina kui poliitiline konkurent oleks nurka pandud.»

16:01

Kes teid erakonnas toetab või olete üksi? «Mul ei jäänud mitte midagi muud üle, kui peaminister tegi niisuguse ühekülgse avalduse ajal, kui komisjon oli tööd alustada. Ma ei tea, kui palju mul toetajaid on.»

16:02

Millal teada saite, et selline skandaal on tulemas? «Ka teisipäeval, siis kui Ekspress esitas küsimused. Mulle helistas Rakvere piirkonnajuht.»

16:04

Miks erakond ei taha uusi valimisi? «See uute valimiste korraldamine on keeruline. Mine tea, kes sinna kohale tulevad ja võib-olla need, kes enne e-hääletasid, ei tule kohale.»

16:06

«Ka minule tundus see kummaline kui Samblik mulle selle ettepaneku maksta liikemaks tegi. Sest meil oli selleks ajaks hääli piisavalt. Aga ma võtsin vastu otsuse siis kohalikku erakonna kontorit nende eest toetada. Sellist toetamist tuleb ette päris sageli. Kui on mingi üritus maakonnas tulemas, siis on võimalik teha doonorlust või teha ka nii, et seda kantakse sisse erakonna liikmemaksudena nende eest, kes seda ise ei suuda. Küllap ma olen seda ikka varem ka teinud.»

16:07

Kas olete Ansipiga suhelnud? «See mõte mul oli. aga kui ma kuulsin reedel raadiosaadet, siis ma sain aru, et siin ei ole millestki väga rääkida.»

16:08

«Minu selgemad sõnavõtud Reformierakonnas ei ole mitte alati olnud teretulnud.»

16:09

Kelle poolt te 2011. valimistel agiteerisite hääletama? «Jah, helistasin ja kutsusin üles hääletama Einar Vallbaumi poolt.»

16:11

Millega põhjendas Taimi Samblik piirkonna koosolekule mittetulemist? «Ta ütles kirjas, et ei tule sinna. Igapäevatöö on korraldatud nii, et erakonna keskkontor on otseseks ülemuseks. Üle Eesti koordineerib neid Reimo Nebokat. Meie suhe Taimi Samblikuga on see, et kohtume korra kuus ja paneme kokku juhatuse koosoleku päevakorra. Aga koolitust, mida keskkontor korraldab, mina ei tee.»

16:12

«Kui ma olin ärahirmutatud Taimit näitnud, hakkasin ise ka uurima, mismoodi see süsteem täpsemalt töötab. See on süsteemiviga, see on üks manipuleeritav süsteem, mitte ainult taunitav vaid põhimõtteliselt ohtlik.»

16:13

Kes peale Teie tahtsid veel kandideerida erakonna esimeheks? «Kaja Kallase nimi on ka läbi käinud. Ja just seepärast, et erakonna sisedemokraatia on alla käinud ja mida päev edasi, seda madalamale Reformierakonna maine langeb.»

16:15

Te ütlesite, et kutsusite inimesi Vallbaumi poolt hääletama. Kas olete samal poolel ka täna? «Me oleme Einariga seda olukorda pikalt arutanud. Kahtlemata on Einar meie juhatuses kindlasti arvamusliider. Muidugi oleme arutanud ja ta teab ka seda, et ma täna teie ees olen. Küllap me oleme ühel poolel.»

16:17

Ütlesite, et kui üldkogu toimunuks õigel ajal, oleksite võtnud Ansipilt erakonna juhi tiitli ära? «Seda ma ei saa öelda, aga ma arvan, et mul oli see julgus seda teha olemas. Miks valimised ettepoole tõsteti, ei põhjendatud. Ei põhjendatud ka seda, miks oli vaja eelvalimiste perioodi pikendada. Statistika on kõigile liikmetele laiali läinud ja fakt on see, et erakonna esimehe valimistel osales vähem inimesi, kui juhatuse valimistel.»

16:18

Mis edasi saab? «See on nende (juhatuse - toim.) otsustada, kas nad usuvad mind või mitte. Seni ma olen juhatuse liige ja mul on ka õigus ja võimalus oma kaitseks midagi öelda, selle asemel, et ma lihtsalt ootan nurgas, kuni mulle järgmine solgiämber pähe kallatakse.»

16:19

Kas riigikogu 2011. valimiste Reformierakonna nimekiri pandi paika Oravavõrgus valimiste teel? «Jah.»

16:20

Kas te tahaks, et inimesed, kes tunnevad, et nende hääli on väärkasutatud, pöörduks kaebusega prokuratuuri? «See on väga tõsiseltvõetav küsimus. Aga see on iga inimese enda otsustada ja kuivõrd seal nimekirjas on valdavalt tegu vanemate inimestega, siis see ei ole nii lihtne.»

16:21

Kristiina Ojuland lõpetas pressikonverentsi.

Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansipi ütles esmaspäeval, et erakonna Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juht Kristiina Ojuland tasus partei liikmemaksu nende inimeste eest, kelle identiteeti ta partei sisevalimistel hääletades kasutas. Ansip ütles Reformierakonna fraktsiooni koosoleku järel ajakirjanikele, et Ojuland on maksnud oma isiklikult arveldusarvelt ära liikmemaksu 39 inimese eest, kelle identiteeti on sisehääletusel kuritarvitatud.

«Esiteks see näitab mulle kindlasti seda, et Kristiina Ojulandile kogu see võõra identiteedi siseveebi hääletusel kasutamine ei saanud sugugi tulla sellise üllatusena, nagu ta seda praegu serveerib. Seda näitab see kindlasti,» lausus Ansip Postimehele.

Ansip lisas, et kellegi teise eest liikmemaksu maksmine iseenesest ei ole kuritegu, kuid kui sellele järgneb nende inimeste identiteedi kuritarvitamine, siis see ei ole aktsepteeritav. «Siin on seoseid ikkagi liiga palju selleks, et arvata, et kõik on lihtsalt kuidagi kogemata juhtunud,» märkis ta.

Edasiste sammude kohta ütles Ansip, et kõigepealt tuleb ära oodata töörühma töö tulemused, seejärel aukohtu seisukoht ning alles siis saab erakonna juhatus langetada oma otsused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles