Riigikogu inimõiguste rühm taunib Martin Helme rassistlikke väljaütlemisi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu inimõiguste rühm taunib Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juhatuse liikme Martin Helme rassistlikke väljaütlemisi Tallinna TV 28. mai saates «Vaba mõtte klubi».

Eesti põhiseaduse § 12 järgi ei tohi kedagi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise või sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu, viitab inimõiguste rühm oma pressiteates. Sama paragrahv näeb ette, et viha õhutamine on keelatud ja karistatav. Üleskutse kohelda musta nahavärviga inimesi teistel alustel kui teisi, on ühemõtteliselt rassistlik, leiab inimõiguste rühm.

Eestis ei ole rassistlikud meeleolud laialt levinud ja me loodame, et nendel ei ole kandepinda ka edaspidi, seisab avalduses. Ka poliitilistest jõududest on esitanud rassistlikke vaateid üksnes marginaalset toetust omavad liikumised.

Sellegipoolest ei saa inimõiguste rühma hinnangul diskrimineerimisele kutsuvaid avaldusi jätta tähelepanuta, kuna neis kätkeb selge oht inimõigustele. «Kutsume kõiki üles austama põhiseaduslikke väärtusi ja inimväärikust ning hoiduma inimesi solvavatest avaldustest,» seisab pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles