Koerte ja kassidega kasvanud haukuval tüdrukul ei diagnoositud Mowgli sündroomi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt kasside ja koertega kasvanud viieaastasest Nataša Mihhailovast.
Pilt kasside ja koertega kasvanud viieaastasest Nataša Mihhailovast. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Arstide konsiilium ei diagnoosinud nn Mowgli sündroomi Lõuna-Siberist Tšitaast leitud viieaastasel Nataša Mihhailoval, kes tõenäoliselt elas mitu aastat ühes toas koerte ja kassidega.





«Laps polnud lihtsalt varem kogenud inimlikku hellust ja soojust. Peale koerte ja kasside ei suhelnud temaga korteris mitte keegi,» rääkis alaealiste sotsiaalse rehabilitatsiooni keskuse Nadežda direktor Tatjana Misnik portaalile Ekstra-Media.


Mowgli sündroom on häire, mille all võivad kannatada vanemliku hoole ja inimtsivilisatsiooni mõjudeta kasvanud lapsed.



«Võin öelda vaid seda, et lapse haigus pole tõsine ja see on täiesti ravitav,» kommenteeris Misnik.



Misniki jutu järgi on laps keskuses juba ära õppinud, kuidas kontakteeruda teiste laste ja täiskasvanutega, rääkima pole aga veel hakanud. Ta toob endiselt kuuldavale helisid, mis meenutavad klähvimist ja näugumist.



Nadežda direktori sõnul pole Nataša Mihhailovat ükski pereliige otsinud.


Kogu lugu hakkas hargnema esmaspäeval, kui Tšitaas viidi ühe pere juurest ära viieaastane laps, kes elas toas koos kasside ja koertega. Samas kolmetoalises korteris elasid veel tüdruku isa, onu, tädi, vanaema ja vanaisa.



Korteris oli võlgnevuste tõttu ammu välja lülitatud või kinni keeratud küte, vesi, kanalisatsioon ja gaas. Ühtegi võõrast sinna sisse ei lastud. Naabrid nägid neid üksnes siis, kui nad tänaval oma koertega jalutasid. Just naabrid teatasidki ametivõimudele räpastes oludes kasvavast tüdrukust.



Lapse ema ja isa versioonid tütre minevikust on üpris erinevad. 25-aastane Jana Mihhailova rääkis miilitsas, et mees varastas temalt lapse ära – kutsus mõneks päevaks külla ja pärast ei näinud ema tütart kolm aastat, rääkis Tšitaa raudteemiilitsa osakonnajuhataja Larissa Popova. Naine ei võtnud lapse tagasisaamiseks kasutusele mitte mingeid abinõusid. Natašal on ka vanem õde, keda kasvatab vanaema.



Viktor Mihhailovi versiooni järgi olla talle kolm aastat tagasi helistanud naise vanaema ja palunud laps enda juurde võtta, sest tal ei jätkuvat tema kasvatamiseks raha.


Varguse, röövi ja tapmise tõttu karistatud Mihhailovi arvates kasvas tema tütar normaalsetes tingimustes. Seda, et laps suudab rääkimise asemel vaid haukuda ja näuguda, pidas mees samuti täiesti tavaliseks, rääkis Popova.



Kolmandat korda abielus olev Jana Mihhailova sünnitas mullu kolmanda lapse. Kui meedia vahendusel sai avalikuks, et ebasanitaarsete oludes kasvanud Nataša on tema tütar, reageerisid sellele negatiivselt naise sugulased. Kohaliku meedia oletuse põhjal polnud naise uus perekond teadlik, et tal on varasemast ajast veel kaks last. 



Miilits saatis lapsega seotud materjalid prokuratuuri, kust lähipäevil võib oodata otsust kriminaalasjas, mis puudutab alaealise kasvatamise kohustuse täitmata jätmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles