Ergma: austagem meie lippu kõrgel hoidnud inimesi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 129 aastat sinimustvalge lipu pühitsemisest Otepääl. Traditsiooni kohaselt toimus tähtpäeva hommikul Toompeal Kuberneri aias pidulik lipu heiskamise tseremoonia.

Riigikogu esimees Ene Ergma meenutas 4.juunit 1884. aastal, mil õpetaja Rudolf Kallas õnnistas meie esimese rahvusvärvides trikoloori.

«95 aastat tagasi tõusis sinimustvalge lipp esmakordselt siia, Pika Hermanni torni. Meie rahvuslipp on andnud meelekindlust võita lahinguid ja pidada vastu rasketel aegadel,» märkis Ergma. Me tahtsime ja tahame iseolemist ja vabadust, tahame iseendana kuuluda avatud, piirideta maailma, lisas ta.

Ergma märkis oma kõnes, et me tunneme rõõmu oma riigist. Oleme palju saavutanud.

«Jah, meil on probleeme ja on tehtud vigu. Kõik ei ole sujunud kaugeltki täiuslikult. Kuid mööngem, et alguses tehtud peamised valikud olid õiged ja võetud kurss kindel ja edukas. Seda kurssi on hoitud ja tuleb hoida,» rääkis ta. «Oleme nii kaugele jõudnud, kuna riigi taastamisel rajatud vundament on olnud vastupidav, perspektiiviga ehitatud. Austagem inimesi, kes on pühendunud Eestile ja andnud meile võimaluse uhkusetundega oma lippu kõrgel hoida.»

Ergma ütles, et Eesti on küll väike – maailmas leidub hulgaliselt linnu, mis elanike arvult edestavad meie riiki, kuid ometi on meie rahva seast võrsunud olümpiavõitjad ja maailmameistrid.

Ergma märkis uhkusega, et tegelikult on meil arvukalt maailmameistrite tasemel tegijaid: õpetajaid, arste, insenere, leiutajaid, muusikuid, teadlasi - ja palju muude elualade esindajaid. Meie noortel on peaaegu piiramatud võimalused õppida ja areneda – kui vaid jagub tublidust ja hakkamist.

«Kaasaegne tehnoloogia võimaldab sidevõrgustike abil luua maailmatasemel teoseid, lahendusi ja tooteid nii pealinnas kui ka metsakülas. Eestit on võrreldud meid hiljaaegu kosmoseriikide perre viinud tudengisatelliidiga – väike aga tubli. Eesti riigi teevadki suureks esmapilgul väiksena tunduvad asjad, mis aga kannavad endas värskust ja vaimsust. Parandan siin ennast kohe: mitte asjad, vaid Eestit teevad suureks meie inimesed, kes neid asju loovad,» rõhutas Ergma.

Riigikogu esimees märkis, et Eesti lipu sünni juures olid selgeid ideaale kandvad noored Eesti tudengid.

«Seetõttu jääb meie sinimustvalge igavesti nooruse ja kestvuse sümboliks. Minu jaoks on meie lipp kõige kaunim maailmas ja olen veendunud, et ta on seda ka teie jaoks. Ühendagu sinimustvalge lipp alati kõiki, kellele Eesti Vabariik on kallis! Kaunistagem täna oma kodud kolme lipuvärviga!» ütles Ergma.

Päevakohase kõne pidas ka Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste ja Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili. Tseremoonial osalesid ka riigikogu aseesimees Jüri Ratas ja riigikogu liikmed.

Täna heiskasid lipu Pika Hermanni torni Rotary Klubide esindajad. Pidulikul tseremoonial torni jalamil mängis Kaitseväe orkester, laulsid Eesti Kooriühingu koorid.

Lippu pühitses EELK peapiiskop Andres Põder. Auvalves olid kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid, oma lippudega olid kohal mitmed seltsid ja ühingud. Ürituse korraldasid riigikogu ja Eesti Lipu Selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles