Velayati tahab Prantsusmaa ja Iraani koostööd Süüria küsimuses

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Iraani välisminister Ali Akbar Velayati
Endine Iraani välisminister Ali Akbar Velayati Foto: SCANPIX

Endine Iraani välisminister Ali Akbar Velayati on valmis Prantsusmaaga koostööd tegema Süüria konflikti lahendamiseks, kui ta 14. juunil toimuvad presidendivalimised võidab, ütles ta intervjuus uudisteagentuurile AFP.

«Minu pakkumine, kui ma võidan, on, et Iraan ja Prantsusmaa istuvad koos maha rääkimiseks ja koostöö tegemiseks leidmaks poliitiline lahendus Süüria kriisile,» sõnas Velayati, «Mina olen valmis seda tegema.»

Iraan on ülestõusu algusest saadik toetanud Süüria president Bashar al-Assadi. 2011. aasta märtsis alguse saanud konflikti käigus on hukkunud Süüria Inimõiguste Jälgimiskeskuse teatel 94 000 inimest.

Prantsusmaa koos teiste lääne- ja araabiariikidega on süüdistanud Iraani ja selle liitlast Hezbollah liikumist Süüria režiimi sõjalises abistamises mässuliste vastu.

Velayati sõnul on Prantsusmaa kaotanud võimaluse positiivseks sekkumiseks, kuid tänu riigi pikaajalistele suhetele Liibanoni ja Süüriaga, on ta paremas positsioonis kriisi lahendamiseks, kui teised lääneriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles