Väljasaadetavate vahel esineb pingeid ja vägivalda

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harku väljasaatmiskeskus.
Harku väljasaatmiskeskus. Foto: Liis Treimann

PPA väljasaatmiskeskuses esineb väljasaadetavate vahel tõsiseid pingeid ja ka vägivalda, kuna keskusesse paigutamisel ei hinda ametnikud eraldi riske, mis võivad seonduda samaaegselt erinevast rahvusest isikute kinni pidamisega, selgus õiguskantsler Indrek Tederi kontrollkäigul keskusesse.

Kontrollkäigul esitatud andmetest ning keskuse esindajate poolt antud selgitustest nähtus, et keskuses oli toimunud mitu vahejuhtumit, kus üks või mitu väljasaadetavat olid rünnanud teist väljasaadetavat.

Näiteks 11. veebruaril kell 9.30 ründasid vietnamlased grupiviisiliselt armeenlasest väljasaadetavat ning 17. veebruaril kell 9.11 tungis vene päritolu väljasaadetav kallale armeenlasest väljasaadetavale.

«Samal ajal tõid keskuse esindajad esile ka vahejuhtumid, kus väljasaadetavate valdusest oli leitud mitmeid keelatud esemeid, mida on võimalik kasutada vigastuste tekitamiseks (nt hambaharja ots oli ihutud teravaks),» märkis õiguskantsler oma kirjas siseministrile.

«Keskuse esindajad nentisid, et keskuses esineb isikute vahel pingeid, sest korraga peeti kinni väga suurt hulka inimesi – keskusesse oli paigutatud enam kui 60 inimest, samal ajal kui tavapäraselt peetakse kinni samaaegselt 10-15 inimest,» lisas ta.

Keskuse iseloomust tulenevalt esineb vajadus kinni pidada erinevast rahvusest inimesi. Samas selgus, et isikute keskuses paigutamisel ei hinda ametnikud eraldi riske, mis võivad seonduda samaaegselt erinevast rahvusest isikute kinni pidamisega, seda ei võeta otseselt arvesse ka isikute tubadesse majutamisel. Kontrollkäigul võis siiski täheldada, et valdavalt oli püütud samasse tuppa majutada samast rahvusest inimesed.

Kontrollkäigu raames selgus, et valvetöötaja ei ole keskuse eluosakonnas pidevalt kohal. Teostatakse ringkäike ning suurel määral tuginetakse videovalvele.

Personaliga vestlemise käigus selgitati, et valvemeeskonna suurust ning nii sise- kui välisvalve kohustust arvestades on keeruline tagada pidevat kohalolu. Samuti selgus, et kui keegi valvemeeskonnast haigestub, siis teda ei asendata, vaid on vaja toime tulla väiksema koosseisuga.

Õiguskantsler leiab, et eelpool kirjeldatud ebaselgused võivad ohustada keskuse ning keskuses kinni peetavate isikute turvalisust.

Õiguskantsler soovitab PPA peadirektoril muu hulgas tagada keskuse täituvust arvestades eluosakondades pidevalt mehitatud valve kohalolu ning hinnata keskusesse vastuvõtmise korral erinevate rahvuste vahel konfliktide tekkimise ohtu ning võtta seda arvesse isikute keskusesisesel paigutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles