Iraani ajatolla noomis lääneriikidega paremaid suhteid soovivaid presidendikandidaate

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajatolla Ali Khamenei peab kõnet ajatolla Homeini foto all.
Ajatolla Ali Khamenei peab kõnet ajatolla Homeini foto all. Foto: AP / Scanpix

Iraani kõrgem juht ajatolla Ali Khamenei kutsus täna presidendikandidaate läänele mitte järele andma ning noomis neid kandidaate, kes on lubanud keskenduda islamivabariigi suhete parandamisele teiste riikidega.


Khamenei pöördumine on meeldetuletus kandidaatidele, kui kaugele nad võivad minna ning et Iraanis ei otsusta olulisemaid küsimusi president, vaid valitsevad vaimulikud.

«On neid, kes leiavad, et peaksime tegema oma vaenlastele järeleandmisi, et nende viga vaigistada, ning seavad sellega nende huvid Iraani huvidest kõrgemale,» ütles Khamenei teleesinemises, millega tähistati islamivabariigi rajaja ajatolla Ruhollah Khomeini surma-aastapäeva. Khamenei rõhutas, et presidendikandidaadid peavad lubama seada Iraani huvid välisriikide huvidest ettepoole.

Presidendiks kandideeriv Khamenei nõunik Ali Akbar Velayati ütles reedel, et Iraan vajab oma probleemide, muu hulgas kõrge töötuse ja inflatsiooni lahendamiseks lepitust maailmaga. Ka tsentristlik kandidaat Hasan Rowhani on andnud mõista, et vähendaks lõhet Iraani ja lääne vahel Teherani vaidlusaluse tuumaprogrammi asjus.

Khamenei ütles pöördumises, et vaenlaste viha tuleneb juba üksi islamivabariigi olemasolust. Islamivabariigi kõrgem juht nimetas Iraani peaprobleemiks majandust, kuid ütles, et majandusprobleeme saab leevendada, vähendades tarbimist.

Iraani presidendivalimised toimuvad 14. juunil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles